Madrid: Poliţia a dispersat cu lovituri de baston manifestanţii împotriva Papei

Scutierii au dispersat cu lovituri de baston manifestanţii împotriva Papei, reuniţi joi seara în piaţa Puerta del Sol din Madrid. Poliţia a încercuit piaţa pentru a împiedica producerea unor incidente între manifestanţii ostili vizitei Papei Benedict al XVI-lea, sosit joi la Madrid, şi tinerii pelerini catolici.

480 afișări
Imaginea articolului Madrid: Poliţia a dispersat cu lovituri de baston manifestanţii împotriva Papei

Madrid: Poliţia a dispersat cu lovituri de baston manifestanţii împotriva Papei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miercuri seara, manifestanţii taberei laice şi pelerinii participanţi la Zilele Mondiale ale Tineretului s-au confruntat în această piaţă, loc simbolic al manifestaţiilor "indignaţilor" în ultimele luni.

În cursul serii s-au produs incidente între poliţişti şi manifestanţii împotriva Papei, soldate cu 11 răniţi.

Joi, aproximativ 150 de manifestanţi s-au reunit din nou în Puerta del Sol. Circa 100 de poliţişti cu 20 de camionete au fost trimişi la faţa locului, ţinând astfel la distanţă grupurile de pelerini.

După ce le-a cerut manifestanţilor să se disperseze şi în timp ce aceştia de îndepărtau pe străzile vecine, poliţiţii au lovit cu bastoanele unii manifestanţi, dintre care unii au căzut pe jos.

"M-au lovit de cinci sau şase ori. Nu suntem înarmaţi, nu facem nimic. Am reuşit să îmi acopăr capul", a declarat Bruno, un manifestant în vârstă de 30 de ani, cu cotul plin de sânge.

"M-au împins şi m-am ascuns. Oamenii au plecat alergând, îi loveau", povesteşte Ines Monroy Perez, gardian la muzeu şi în vârstă de 58 de ani, care s-a identificat cu mişcarea "indignaţilor".

Cu puţin timp înainte de venirea Papei în piaţa Cibeles, la câţiva metri distanţă, organizatorii au lansat apeluri la manifestanţi "să nu meargă în Sol" pentru a evita producerea unor incidente.

Câteva grupuri de pelerini se aflau totuşi pe străzile învecinate pieţei unde accesul era restricţionat şi unde cele două staţii ale trenului regional şi metroului au fost închise.

"Ruşine", "ipocriţilor", "suntem tineretul Papei", strigau unii dintre ei, pe deasupra cordoanelor de poliţie, la adresa manifestanţilor, care răspundeau: "rucsacul tău eu l-am plătit!", o referire la rucsacul pelerinului, oferit fiecăruia dintre cei circa 450.000 de înscrişi la Zilele Mondiale ale Tineretului.

Printre manifestanţi figurau prolaici dar şi "indignaţi", mişcare născută la jumătatea lui mai din cauza crizei şi şomajului, sau apărători ai cauzei homosexuale.

"Toată această vizită a fost plătită din impozitele noastra, în timp ce cinci milioane de persoane sunt în şomaj, o criză enormă şi tăieri clare ale cheltuielilor sociale şi de sănătate", a denunţat David, un angajat la bancă, în vârstă de 42 de ani.

"Această vizită ar fi trebuit să aibă loc într-un stadion de fotbal, unde şi-ar fi plătit fiecare locul", adaugă el.

Manifestanţii împotriva Papei şi-au dat întâlnire vineri, la ora 20.00, la Puerta del Sol, pentru o nouă manifestaţie de protest.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici