MAE: Şase propuneri pentru poziţia de ambasadori ai României

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut şase propuneri pentru poziţia de ambasadori ai României în Egipt, Franţa, Thailanda, China, Columbia şi Nigeria.

1111 afișări
Imaginea articolului MAE: Şase propuneri pentru poziţia de ambasadori ai României

Potrivit unui comunicat al MAE, în 23 mai au fost semnate decretele de rechemare a patru ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari ai României, care urmează să îşi încheie misiunea în termen de 90 de zile de la această dată. MAE a înaintat şase propuneri de numiri, inclusiv la misiuni unde conducerea acestora era vacantă.

În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări şi respectiv de numiri sunt aprobate de către Preşedintele României, fiind iniţiate de către Ministerul Afacerilor Externe şi avizate de către Prim-ministrul României.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României solicitarea de audiere a celor şase candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României. De asemenea, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961.

„Persoanele nominalizate sunt diplomaţi de carieră şi profesionişti care au o cunoaştere foarte bună asupra relaţiilor bilaterale, precum şi a aspectelor de cooperare sectorială. În avansarea acestor propuneri a fost urmărită nominalizarea unor persoane care au demonstrat, prin profesionalismul şi parcursul lor profesional, precum şi prin competenţe şi abilităţi specifice, pregătirea necesară asumării unei astfel de poziţii la cel mai înalt nivel”, transmite ministerul.

Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Preşedintele României semnează decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare.

Iată cele 6 persoane propuse pentru a ocupa o funcţie de ambasador:

1. Republica Arabă Egipt - Olivia Toderean. Este diplomat de carieră, deţine gradul de ambasador. Ocupă, din anul 2021, funcţia de director general al Departamentului Afaceri Globale, responsabil de coordonarea relaţiilor bilaterale ale României cu statele din Orientul Mijlociu, Africa, Asia, Pacific, America Latină şi Caraibi şi promovarea profilului României în raport cu aceste spaţii la nivel UE şi în plan extern. De-a lungul carierei sale diplomatice, a ocupat şi funcţia de director al Direcţiei de Analiză şi Planificare Politică în Centrala MAE (între anii 2006 şi 2010 şi
din nou între anii 2016 şi 2020) şi poziţia de însărcinat cu afaceri a.i. şi prim-colaborator în Regatul Belgiei (2012-2016)

2. Republica Franceză - Ioana Bivolaru. Este diplomat de carieră, deţine gradul de ambasador. Îndeplineşte, din 2016, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Portugheză. A ocupat şi funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană (aprilie 2012 - iunie 2016). Din 2007 până în 2012 a activat în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. În perioada 2005 – 2006 a fost membru al echipei României care a pregătit Tratatul de Aderare a României la UE. Şi-a desfăşurat activitatea ca diplomat
responsabil de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi negocierile de aderare a României la UE la Ambasadele României din Roma (2003), Haga (2004) şi Helsinki (2006)

3. Regatul Thailandei - Daniela-Brînduşa Băzăvan. Este diplomat de carieră. În perioada 2016 – 2020 a ocupat funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Maroc. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, îndeplinind funcţia de Reprezentant Permanent Adjunct (2005 - 2010) şi în cadrul Ambasadei României la Haga în perioada 1998- 2002, exercitând funcţiile de Reprezentant Supleant la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, Facilitator pentru Art.13 al Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, ataşat cultural şi şef al Secţiei Consulare (temporar). În Centrala MAE, a îndeplinit, în perioada 2010 – 2016, funcţia de director al Direcţiei Europa Occidentală, Europa Centrală, iar în intervalul 2002 – 2005 a fost director adjunct (2004-2005) şi Corespondent Naţional al Francofoniei în cadrul Direcţiei ONU şi Instituţii Specializate

4. Republica Populară Chineză - Dan-Horia Maxim. Ocupă, din 2022, funcţia de expert naţional detaşat, responsabil pentru relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi regiunea Asiei de Sud din cadrul Comisiei Europene - Directoratul General pentru Comerţ (DG TRADE). În perioada 2014 – 2022 a exercitat funcţia de Şef al Secţiei comerţ din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană. A ocupat funcţia de Preşedinte al Comitetului de Politică Comercială (CPC) în formatul Supleanţilor şi Vicepreşedinte CPC în formatul Titularilor din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE (ianuarie – iunie 2019) în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană. A fost director în cadrul Direcţiei Relaţii Bilaterale Europa şi Asia Centrală, Departamentul de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Economiei (2013 - 2014). A mai ocupat, printre altele, funcţiile de consilier economic în cadrul Ambasadei României în Confederaţia Elveţiană (2009-2013) şi secretar economic în cadrul Ambasadei României în Republica Franceză (2002 - 2007)

5. Republica Columbia - Manuel Pleşa. Ocupă, din 2017, funcţia de consul general în cadrul Consulatului General al României la Barcelona, Regatul Spaniei. Anterior, în perioada 2016 – 2017 a ocupat funcţia de consilier în cadrul Cancelariei Preşedintelui României, iar în intervalul 2014 – 2016 a fost consilier parlamentar în Camera Deputaţilor, Parlamentul României. În perioada 2012 – 2014 a fost consul general în cadrul Consulatului General al României în Sevilla, iar anterior a mai fost consilier economic în cadrul Ambasadei României la Ankara (2011-2012), Consulatului
General al României la Sevilla (2008-2011), respectiv al Consulatului General al României la Izmir (2007-2008). În anul 2012 a exercitat funcţia de director în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, Ministerul Economiei şi Comerţului

6. Republica Federală Nigeria - Florin Talapan. Ocupă, din 2019, funcţia de însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul Ambasadei României în Republica Federală Nigeria. Anterior, în perioada 2016 – 2019, a fost referent relaţii consulare tot în cadrul Ambasadei României la Abuja. În Serviciul Exterior a mai activat ca referent pentru relaţii consulare, în cadrul Ambasadei României la Dakar (2010 - 2012), Ambasadei României la Madrid (2009 - 2010) şi Ambasadei României la Chişinău (2010). În Centrala MAE a fost, în intervalul 2013 – 2016, referent de spaţiu în
Departamentul Consular şi membru în Unitatea de reacţie rapidă – Celula de criză a MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici