Magazine şi şcoli închise la Pittsburgh, în aşteptarea summitului G20

Autorităţile oraşului Pittsburgh, din nord-estul Statelor Unite, sunt în alertă maximă pe fondul desfăşurării, joi şi vineri, a summitului G20, ce a cauzat închiderea multor magazine şi şcoli, dar şi a manifestaţiilor organizate împotriva acestei reuniuni la nivel înalt.

22 afișări
Imaginea articolului Magazine şi şcoli închise la Pittsburgh, în aşteptarea summitului G20

Magazine şi şcoli închise la Pittsburgh, în aşteptarea summitului G20 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem cu toţii nervoşi din cauza acestor veleităţi de manifestaţii. Toată lumea vorbeşte de o lună despre acest lucru şi vineri, când se va termina, vom respira uşuraţi", a declarat o militantă ecologistă în vârstă de 86 de ani, în vreme ce poliţiştii patrulează călare în faţa Centrului de Conferinţe unde va avea loc reuniunea.

"Obiectivul nostru este de a nu fi violenţi, dar G20 este o instituţie violentă, antidemocratică, care ia decizii în spatele uşilor închise", a precizat o purtătore de cuvânt a organizaţiei de inspiraţie anarhistă Pittsburgh G20 Resistance Project (PGRP), Noah Williams.

Acest grup a cerut joi organizarea unei manifestaţii neautoritzate în apropierea Centrului de conferinţe.

După ce zeci de organizaţii ecologiste (Greenpeace, Three Rivers Climate Convergence), pacifiste (Liga Internaţională a Femeilor pentru Pace şi Libertate, Code Pink) şi antiglobalizare au făcut eforturi pe lângă municipalitate sau justiţie pentru a obţine autorizaţie de a manifesta, grupul G20 Resistance Project a preferat să renunţe la procurarea autorizaţiei.

"Nu este nevoie să cerem autorizaţie oamenilor de la putere pentru a manifesta. Nu vom cerşi faţă de cei care au puterea. Ne fabricăm propria noastră putere", a precizat Noah Williams.

Organizatorii se aşteaptă ca 1.000 de manifestaţi să protesteze joi. Vineri, o mare manifestaţie autorizată este prevăzută.

Cu o zi înainte de summit, poliţia a reţinut 14 militanţi ai Greenpeace care au amplasat bannere imense pe poduri cerând măsuri împotriva schimbării climate.

Aceştia au fost acuzaţi de deranjarea liniştii publice, conspiraţie, obstrucţie şi posesie de obiecte în vedere comiterii unui delict, referitor la echipamentul folosit de protestatari pentru a-şi afişa bannerele.

Primarul oraşului, Luke Ravenstahl, care vrea să candideze din nou în noiembrie, a cerut suplimentarea efectivelor cu 4.000 de poliţişti.

"Ne temem ca activităţile manifestanţilor să nu distrugă istoria Pittsburgului", a precizat el, "dar facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca aceşti oameni să aibă ocazia de a-şi exercita" dreptul la liberă exprimare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici