Maghiarii se mobilizează împotriva reformelor lui Orban

Aproximativ 1.000 de maghiari au manifestat sâmbătă împotriva guvernului premierului Viktor Orban, în cea mai recentă dintr-o serie de demonstraţii de mai mică amploare organizate în această săptămână, după apariţia unei legi care a majorat drastic taxele pentru firmele mici, scrie Reuters.

22166 afișări
Imaginea articolului Maghiarii se mobilizează împotriva reformelor lui Orban

Sursa foto: Twitter Telex

Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de când a preluat puterea în 2010, în condiţiile în care inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul a atins minime record, iar fondurile Uniunii Europene sunt incerte, pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

Blocarea unui pod din Budapesta marţi nu a reuşit să împiedice aprobarea unei moţiuni guvernamentale de creştere a ratei de impozitare pentru sute de mii de firme mici, sfidând criticile unor grupuri de afaceri şi ale partidelor de opoziţie.

Miercuri, guvernul Orban a redus, de asemenea, plafonarea preţurilor la utilităţi pentru gospodăriile cu un consum mai mare.

"Am o cunoştinţă care se încălzeşte doar cu energie electrică. Factura lunară de energie electrică a fost de 30.000 de forinţi (75 de dolari) până acum, ceea ce nu este mult, dar de acum înainte va plăti 153.000", a declarat Miklos Nyiri, un pensionar în vârstă de 70 de ani prezent la miting.

"Este pensionar, aşa că pensia va fi mâncată de factura la energie electrică, iar ei vor fi lăsaţi să pască pe câmp", a spus el, adăugând totuşi că este puţin probabil ca protestul la scară mică să îl forţeze pe Orban să schimbe ceva.

Mitingul de sâmbătă a fost convocat de primarul unui orăşel, Peter Marki-Zay, contracandidatul independent al lui Orban, a cărui alianţă de opoziţie a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile parlamentare din aprilie.

Numărul mic de participanţi la miting a indicat că, în ciuda nemulţumirilor care se ascund în legătură cu ultimele reforme ale lui Orban pentru a consolida finanţele statului maghiar, sentimentul antiguvernamental încearcă să câştige teren chiar şi în Budapesta, unde opoziţia a avut cea mai mare susţinere în aprilie.

Ildiko Hende, în vârstă de 52 de ani, care lucrează ca femeie de serviciu la o bancă, a deplâns, de asemenea, prezenţa scăzută la miting. "Lucrez de peste 30 de ani, dar ceea ce se întâmplă în această ţară în acest moment este iadul întruchipat", a spus ea.

În pofida faptului că Orban a plafonat preţurile la combustibil şi la unele alimente de bază, inflaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, ajungând la 11,7% pe an în iunie, forţând banca centrală să intre în cel mai abrupt ciclu de înăsprire a ratei de la prăbuşirea regimului comunist.

Chiar şi aşa, forintul se apropie de minimele record faţă de euro, alimentând presiunile inflaţioniste.

"Vreau doar să pot trăi o viaţă normală, fără a fi nevoit să strâng bănuţi la sfârşitul fiecărei luni", a declarat Hende. "Preţurile sunt atât de mari încât te fac să înnebuneşti. Acest lucru chiar nu este sustenabil".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici