Mahmoud Ahmadinejad pleacă în turneu în patru ţări din America Latină

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a plecat duminică dimineaţă din Teheran pentru a efectua un turneu de cinci zile în ţările din America Latină (Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Ecuador), în scopul de a consolida legăturile dintre Iran şi aceste ţări, în defavoarea Statelor Unite.

323 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad pleacă în turneu în patru ţări din America Latină

Mahmoud Ahmadinejad pleacă în turneu în patru ţări din America Latină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Relaţiile cu ţările din America Latină sunt foarte bune şi se dezvoltă. Cultura popoarelor din această regiune şi revendicările lor istorice seamănă cu cele ale poporului iranian. Sunt popoare cu o gândire anticolonialistă, de aceea rezistă în faţa regimului opresor (Statele Unite, n.red.)", a declarat Ahmadinejad înainte de a părăsi Teheranul pentru a merge către Venezuela.

"America Latină era o regiune pe care regimul opresor o considera curtea sa şi credea că poate face aici tot ce vrea, dar astăzi poporarele din această regiune s-au trezit şi acţionează în mod independent", a adăugat el.

Washingtonul le-a cerut vineri ţărilor din America Latină să nu îşi "consolideze relaţiile" cu preşedintele iranian într-un moment în care presiunea creşte pentru a convinge Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat.

"Regimul (iranian) resimte presiunea tot mai mare (din partea comunităţii internaţionale) şi este în căutare disperată de aliaţi", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

"Vrem să transmitem foarte clar ţărilor din întreaga lume că nu este momentul oportun să îşi consolideze relaţiile, economice sau de securitate, cu Iranul", a adăugat ea.

Hostile Statelor Unite, aceste patru ţări s-au apropiat în ultimii ani de Iran, în special Venezuela, al cărei preşedinte Hugo Chavez a mers de nouă ori la Teheran în cei 13 ani cât a condus ţara. Statele Unite şi-au exprimat în numeroase rânduri îngrijorarea cu privire la legăturile dintre Teheran şi ţările latino-americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici