Mahmoud Ahmadinejad pune la îndoială versiunea oficială a atentatelor de la 11 septembrie 2001

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a pus din nou la îndoială, într-o reuniune cu presa duminică seară în Qatar, versiunea oficială privind atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, susţinând că aceste atacuri au fost folosite ca pretext pentru intervenţia în Afganistan.

41 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad pune la îndoială versiunea oficială a atentatelor de la 11 septembrie 2001

Mahmoud Ahmadinejad pune la îndoială versiunea oficială a atentatelor de la 11 septembrie 2001 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceva s-a produs la New York şi nimeni nu ştie nici până în prezent care au fost principalii autori. Nici o parte independentă nu a fost autorizată să încerce să îi identifice pe autori", a declarat Ahmadinejad.

După atentatele împotriva turnurilor gemene de la World Trade Center (WTC), soldate cu aproape 3.000 de victime, "ei (americanii) au spus că în Afganistan se ascund terorişti şi NATO şi-a mobilizat toate resursele şi a atacat această ţară", a adăugat el.

Ahmadinejad afirmase deja că versiunea americană a atentatelor de la 11 septembrie reprezintă o "minciună", după ce ele au fost revendicate în repetate rânduri de reţeaua extremistă al-Qaida, condusă de Osama ben Laden. Această reţea s-ar ascunde, după comiterea atentatelor, în zone de la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan.

El a mai acuzat Occidentul că provoacă divizări între ţările regiunii Golfului. "Puterile coloniale încearcă să creeze tensiune în regiune, pentru a crea divizări între ţările sale", a spus Ahmadinejad, a cărui ţară este temută de unii dintre vecinii săi arabi, printre care Arabia Saudită, pentru politica sa regională şi programul său nuclear controversat.

"Aceste puteri îşi continuă campania de propagandă şi război psihologic pentru a diviza ţările din regiune, cu scopul (...) de a vinde arme", a adăugat el, apreciind că această politică "nu va reuşi".

La 11 septembrie 2001, patru avioane deturnate au provocat moartea a 2.979 de persoane.
Două dintre ele au intrat în World Trade Center, un al treilea s-a prăbuşit în Pennsylvania după o luptă între pasageri şi atacatori, iar a patrulea s-a ciocnit de clădirea Pentagonului, de la Washington.

"Ei spun că două mii de persoane au fost ucise în turnurile gemene. Dar în Afganistan, au fost ucise peste 110.000 de persoane", a afirmat preşedintele iranian, care a efectuat o scurtă vizită, duminică seară, la Doha.

Liderul iranian a pledat pentru o "nouă ordine mondială", bazată pe "justiţie" şi "prietenie" şi nu pe hegemonia marilor puteri.

Washingtonul şi Teheranul nu mai întreţin relaţii diplomatice, în condiţiile în care mai mulţi diplomaţi americani au fost luaţi ostatici în capitala iraniană, după revoluţia islamică din 1979.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici