Mahmoud Ahmadinejad va rosti un discurs la ONU

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad urmează să ia cuvântul săptămâna viitoare la ONU, la New York, după noile manifestaţii din Iran împotriva realegerii sale şi a declaraţiilor sale despre Holocaust care au generat nemulţumirea comunităţii internaţionale.

25 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad va rosti un discurs la ONU

Mahmoud Ahmadinejad va rosti un discurs la ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul ultraconservator îşi va rosti discursul în faţa Adunării Generale a ONU, înainte de o întrevedere prevăzută la 1 octombrie între Iran şi cele şase mari puteri pe tema programului nuclear al Teheranului.

Iranul este suspectat de puterile occidentale că vrea să obţină bomba atomică sub pretextul dezvoltării unui program nuclear civil, acuzaţii pe care Teheranul le neagă.

Teheranul a prezentat săptămâna trecută o serie de propuneri marilor puteri care încearcă să convingă Iranul să pună capăt programului de îmbogăţire a uraniului.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat vineri că Iranul trebuie să se decidă "acum" dacă vrea cu adevărat să se angajeze într-un dialog serios pe tema dosarului nuclear.

Washingtonul a oferit Teheranului un termen limită până la sfârşitul lunii septembrie pentru a evita o a patra serie de sancţiuni din partea ONU.

Mahmoud Ahmadinejad îşi păstează poziţia. Într-un interviu acordat joi postului american NBC, el a afirmat că Iranul este în continuare pregătit să negocieze, dar nu intră în discuţie întreruperea programului său de îmbogăţire a uraniului.

El a generat în ziua următoare controverse calificând Holocaustul drept un "mit". "Ei (occidentalii) au lansat mitul Holocaustului. Au minţit (...)", a precizat el la Teheran în cadrul unui miting de solidaritate cu poporul palestinian.

Casa Albă a condamnat declaraţiile "lipsite de fundament, ignorante şi pline de ură". La Moscova, Ministerul de Externe a denunţat afirmaţii "absolut inadmisibile".

Vizita lui Ahmadinejad are loc după realegerea sa la 12 iunie care este în continuare contestată în Iran.

În pofida avertismentelor regimului iranian, opoziţia a profitat vineri de pe urma organizării unui miting oficial propalestinian pentru a protesta faţă de realegerea lui Ahmadinejad şi a-l susţine de adversarul său, Mir Hossein Moussavi.

Numeroşi manifestanţi au fost agresaţi sau reţinuţi de către forţele de ordine, potrivit martorilor.

Potrivit site-urilor opoziţiei iraniene, membri ai diasporei iraniene din Canada şi Statele Unite intenţionează să protesteze faţă de Mahmoud Ahmadinejad la New York.

Precedentele sale intervenţii la ONU au fost marcate de declaraţii controversate.

În 2008, el a afirmat că "imperiul american" este pe cale de a se nărui şi a cerut Statelor Unite să-şi înceteze angajamentul militar în alte ţări.

În 2007, luând cuvântul la Universitatea Columbia la New York, el a precizat că nu există homosexuali în Iran şi a pus la îndoială existenţa Holocaustului.

În 2006, el a menţionat că Israelul este "o sursă constantă de pericole şi insecuritate în regiunea Orientului Mijlociu, provocând războaie şi făcând să curgă sânge".

În cadrul intervenţiei sale de săptămâna viitoare, el urmează să pledeze în favoarea programului nuclear al ţării sale, dar şi pentru o dezarmare nucleară.

Oficialii iranieni au anunţat că întrevederea de la 1 octombrie cu reprezentanţii celor şase mari puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) se va axa pe dezarmarea nucleară internaţională, un punct-cheie al ultimelor propuneri făcute de Iran pentru a ieşi din criza cu Occidentul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici