Mahmud Ahmadinejad îndeamnă NATO şi SUA să părăsească Afganistanul "cât mai repede posibil"

Preşedintele Mahmud Ahmadinejad a somat luni Statele Unite şi NATO să îşi retragă trupele din Afganistan "cât mai rapid posibil", într-o intervenţie la o conferinţă pe teme de securitate regională, la Dushanbe, lucru care a provocat plecarea delegaţiei americane de la eveniment.

366 afișări
Imaginea articolului Mahmud Ahmadinejad îndeamnă NATO şi SUA să părăsească Afganistanul "cât mai repede posibil"

Mahmud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"NATO şi Statele Unite trebuie să schimbe politica, deoarece perioada în care puteau să îşi dicteze condiţiile în lume este depăşită. Noi vrem ca trupele străine să părăsească Afganistanul cât mai repede posibil", a declarat Ahmadinejad

"Cauza tuturor necazurilor din Afganistan este prezenţa pe teritoriul afgan a forţelor NATO şi mai ales a celor ale Statelor Unite", a adăugat el în cursul acestei conferinţe din capitala Tadjikistanului, la care asistau lideri ai ţărilor vecine Afganistanului şi o delegaţie americană condusă de adjunctul secretarului de Stat Robert Blake.

Blake a cerut în mod ostentativ delegaţiei americane să părăsească sala, în timp ce preşedintele iranian îşi continua discursul.

Întâlnirile la care asistă, în acelaşi timp, reprezentanţi ai Iranului şi Statelor Unite sunt rare, cele două ţări rupând relaţiile diplomatice după Revoluţia islamică din Iran în 1979.

"Afganii sunt în măsură să îşi conducă ei-înşişi statul", a continuat preşedintele iranian, în cadrul acestei conferinţe, la care asistau preşedinţii afgan Hamid Karzai şi pakistanez Asif Ali Zardari.

Conferinţa de la Dushanbe are ca obiectiv să amplifice cooperarea în vederea reconstrucţiei Afganistanului.

"Vrem să fim ajutaţi de comunitatea internaţională să stabilim liniştea şi stabilitatea", a declarat Karzai.

"Pacea şi stabilitatea sunt cheia dezvoltării, investiţiilor şi creşteri economice", a adăugat el.

Trupele străine au pătruns pe teritoriul afgan în cadrul războiul declanşat de Statele Unite în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, pentru a urmări reţeaua teroristă Al-Qaida şi a-i îndepărta pe talibani de la putere. Aceste trupe urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul lui 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici