Mai mulţi alpinişti, morţi sau dispăruţi pe vârful K2

Cel puţin nouă alpinişti au murit pe vârful K2, cu altitudinea de 8.611 metri, al doilea ca înălţime după Everest, situat în nord-estul Pakistanului, a declarat duminică un oficial al expediţiei.

737 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi alpinişti, morţi sau dispăruţi pe vârful K2

Mai mulţi alpinişti, morţi sau dispăruţi pe vârful K2 (Imagine: http://broadpeak08.blogspot.com/)

"Pot confirma nouă morţi şi trei dispăruţi", a declarat pentru AFP Nazir Sabir, din cadrul organizaţiei Nazir Sabir Expeditions.

"Trei sud-coreeni, doi nepalezi, un olandez, un sârb, un norvegian şi un palestinian au fost ucişi", a precizat Sabir. Persoanele dispărute sunt un francez, un pakistanez şi un austriac", a adăugat el.

"Este cea mai mare tragedie de pe vârful K2 din 1986, când au murit 12 alpinişti", a afirmat el.

Mohammad Akram, vicepreşedintele organizaţiei Adventure Foundation Pakistan, a declarat pentru AFP că o operaţiune aeriană este în curs de desfăşurare, pentru a încerca localizarea persoanelor dispărute.

Alpiniştii au fost victimele desprinderii unui bloc de gheaţă vineri, în timp ce coborau de pe munte. Accidentul a avut loc într-o zonă supranumită "Bottleneck", pe care alpiniştii o escaladează cu ajutorul corzilor, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit lui Fredrik Straeng, alpinist suedez, care a participat la operaţiunile de salvare, vremea s-a îmbunătăţit după o lungă perioadă nefavorabilă, determinând alpiniştii să ridice tabăra instalată la altitudinea de 7.000 de metri şi să încerce o ascensiune către culme.

"Accidentul ar fi putut fi evitat. Aceşti munţi atrag persoane prea neexperimentate şi naive", a declarat el pentru agenţia TT.

Informaţiile privind bilanţul accidentului şi naţionalitata victimelor erau în continuare confuze duminică.

Oficialii unui alt turoperator au declarat că accidentul a provocat moartea a cinci membri ai unei expediţii coreene. "Trei coreeni şi doi nepalezi au murit la Bottleneck", a declarat Ghulam Muhammad, directorul agenţiei Blue Sky Trekking and Travel.

Potrivit cotidianului Gara, un alpinist basc Alberto Zerain a declarat că o "dramă" i-a lovit pe mai mulţi membri ai unei expediţii internaţionale formate din 18 persoane care încercau să escaladeze vârful.

Circa 11 persoane au murit sau au dispărut, potrivit unui blog legat de această expediţie şi citat de presa spaniolă (http://broadpeak08.blogspot.com).

Potrivit Incipit Expedition Management, organizatorul olandez al expediţiei pe K2, citat de agenţia ANP, trei alpinişti au ajuns pe creastă: o olandeză, o italiancă şi o coreeană. Alţi alpinişti, francezi, pakistanezi şi norvegieni se îndreaptă, de asemenea, către destinaţie.

Doi olandezi răniţi, Wilco van Rooijen şi Cas van de Gewel, şi însoţitorul lor Pemba au ajuns duminică la baza intermediară de la altitudinea de 7.200 de metri, dar încă nu sunt în afara pericolului, potrivit purtătorului de cuvânt al Incipit.

Un irlandez, Gerard McDonnell, în vârstă de 37 de ani, care făcea parte din expediţie a fost ucis, potrivit unuia dintre prietenii săi.

Alpinistul francez Hugues d'Aubarede şi însoţitorul său Karim au dispărut, a declarat o prietenă a francezului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al unei expediţii formate din patru norvegieni, citat de agenţia NTB, unul dintre ei, Rolf Bae, în vârstă de 33 de ani, a murit. Ceilalţi membri ai expediţiei, între care soţia sa, care au reuşit să ajungă la bază, au văzut victima luată de o avalanşă.

Un italian, Marco Confortela, a reuşit, de asemenea, să ajungă la bază, rănit la braţ, potrivit lui Mohammad Akram.

Potrivit alpinistului suedez Fredrik Straeng, au murit 11 persoane.

Vârful K2, unul dintre cele mai periculoase din lume, a fost cucerit pentru prima dată în iulie 1954 de alpiniştii italieni Achille Compagnoni şi Lino Lacedelli.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici