Mai mulţi poliţişti afgani, ucişi accidental de armata australiană

Militarii australieni au ucis accidental mai mulţi poliţişti afgani şi probabil pe guvernatorul unei provincii în timpul operaţiunilor forţelor speciale, într-un fost fief al talibanilor din sudul ţării, a recunoscut vineri armata australiană.

16 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi poliţişti afgani, ucişi accidental de armata australiană

Mai mulţi poliţişti afgani, ucişi accidental de armata australiană (Imagine: Mediafax Foto)

Poliţiştii "ar putea să fi fost ucişi" într-un schimb de focuri între militari şi rebeli după ce o patrulă a militarilor de elită a fost atacată de insurgenţi, în provincia Uruzgan (sud), potrivit forţelor armate australiene (ADF).

Potrivit autorităţilor afgane, guvernatorul regiunii Chora, Rozi Khan şi doi dintre subordonaţii său au fost, de asemenea, ucişi. Aceştia au fost confundaţi de militarii australieni cu insugenţii miercuri nopaptea, când a avut loc acest incident.

Rozi Khan a murit în timp ce a intervenit în forţă după ce un amic îi ceruse ajutorul crezând că locuinţa sa a fost încercuită de talibani, potrivit unei surse oficiale afgane.

Trupele internaţionale care sunt staţionate în jurul acestei localităţi, au crezut la rândul lor că guvernatorul şi subordonaţii săi erau insurgenţi, potrivit aceleiaşi surse.

Armata australiană a precizat joi seara, într-un comunicat, că militarii de elită au fost ţinta tirurilor venind din mai multe direcţii şi că au replicat.

"Deşi evenimentele nu sunt clare pentru moment, este posibil ca un anumit număr de poliţişti să fi fost ucişi. Încercăm să obţinem confirmarea acestor informaţii", se arată într-un comunicat al armatei.

Premierul australian, Kevin Rudd, a apreciat la rândul său că este prematur să comenteze acest caz. El a declarat că ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) şi Guvernul afgan au deschis o anchetă în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici