Majoritatea britanicilor ar opta pentru ieşirea din UE în cazul unui referendum

Britanicii ar alege să părăsească Uniunea Europeană dacă referendumul promis de premierul David Cameron ar fi organizat astăzi, arată un sondaj publicat vineri de cotidianul The Times şi citat de AFP.

712 afișări
Imaginea articolului Majoritatea britanicilor ar opta pentru ieşirea din UE în cazul unui referendum

Majoritatea britanicilor ar opta pentru ieşirea din UE în cazul unui referendum (Imagine: Hepta)

Potrivit acestui prim sondaj realizat de la anunţul de miercuri privind organizarea, până la sfârşitul lui 2017 a unui referendum pe tema rămânerii Marii Britanii în UE, 40 la sută dintre persoanele intervievate ar vota în favoarea unei ieşiri şi 37 la sută ar accepta să rămână în cadrul blocului comunitar.

Extrapolând votul celor 23 la sută dintre indecişi, sondajul realizat de institutul Populus pentru The Times estimează că 53 la sută dintre britanici sunt favorabili unei ieşiri din UE, faţă de 47 la sută care vor să rămână în cadrul Uniunii.

David Cameron a promis miercruri, la presiunea euroscepticilor, să organizeze până la sfârşitul lui 2017 un referendum privind rămânerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată în prealabil.

"În lipsa reformelor, există pericolul ca Europa să eşueze şi ca britancii să devieze către ieşire", a avertizat el. "Dacă părăsim Uniunea Europeană, va fi un bilet doar dus, fără întoarcere", a afirmat el într-un discurs-cheie despre Europa, rostit la Londra.

Sondajul realizat joi pe un eşantion format din 2.000 de britanici sugerează că mulţi votanţi şi-au format deja o opinie.

Premierul britanic David Cameron s-a străduit, joi, la Davos să îi asigure pe responsabilii politici şi pe oamenii de afaceri, reuniţi ca în fiecare an în această staţiune de schi din Elveţia, după discursul foarte controversat privind locul ţării sale în Europa.

"Nu este vorba despre a întoarce spatele Europei, ci dimpotrivă. Este vorba despre cum să ajungi la o Europă mai competitivă, mai deschisă şi mai flexibilă şi de a asigura locul Marii Britanii în cadrul ei", a declarat Cameron, în faţa a zeci de oameni politici şi directori de companii, dintre care mulţi nu şi-au ascuns îngrijorarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici