Manifestanţii din Hong Kong, somaţi să se disperseze până luni în urma unor noi violenţe

Manifestanţii prodemocraţie din Hong Kong, care paralizează fosta colonie britanică, au fost somaţi de autorităţi să se disperseze până luni, pentru a permite reluarea activităţii normale, în condiţiile în care noi confruntări au avut loc între protestatari şi poliţie.

422 afișări
Imaginea articolului Manifestanţii din Hong Kong, somaţi să se disperseze până luni în urma unor noi violenţe

Manifestanţii din Hong Kong, somaţi să se disperseze până luni în urma unor noi violenţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Executivului local, Leung Chun-ying, căruia protestatarii îi cer demisia deoarece îl consideră marioneta Beijingului, a exprimat determinarea autorităţilor de a "lua toate măsurile necesare pentru a restabili ordinea publică".

Cei şapte milioane de locuitori trebuie să îşi poată "relua viaţa şi activitatea normale", a afirmat el la televiziune, în momentul în care zeci de mii de manifestanţi se adunaseră în centrul Honk Kong-ului pentru a denunţa violenţele comise împotriva lor de locuitorii nemulţumiţi, printre care s-au amestecat şi militanţi pro-Beijing şi membri ai mafiei chineze.

"Pace! Anti-violenţă!", au scandat sâmbătă seara manifestanţii adunaţi în cartierul Admiralty, în apropiere de sediul puterii locale, devenit un punct central al mişcării de contestare care s-a accelerat brutal în urmă cu o săptămână.

Duminică dimineaţă, numărul manifestanţilor s-a redus, însă rămâne de văzut dacă protestatarii s-au retras doar pentru a-şi reface forţele, aşa cum fac de o săptămână, sau chiar au înţeles mesajul autorităţilor.

Hong Kong, fostă colonie britanică, se confruntă cu cea mai gravă criză politică de când a fost retrocedată Chinei în 1997.

China a acceptat să instaureze votul universal pentru următorul scrutin din 2017, dar intenţionează să menţină controlul asupra candidaturilor, o propunere inacceptabilă pentru manifestanţi, care au ieşit în stradă cu zecile de mii începând din 28 septembrie.

Confruntări sporadice au izbucnit din nou în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în special în cartierul comercial Mongkok, pe continent, unde manifestanţii prodemocraţie susţin că au fost atacaţi de membri ai triadelor chineze.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de pasivitatea poliţiei. În timp ce manifestanţii încercuiau forţele de ordine, acestea au utilizat bastoane şi spray cu piper pentru a-i dispersa.

Guvernul a negat orice colaborare cu aceste grupări mafiote, care se ocupă în mod tradiţional cu traficul de stupefiante, prostituţia, jocurile de noroc şi extorsiunea, dar care investesc tot mai mult în imobiliar sau finanţe, în Hong Kong.

În discursul său, şeful Executivului s-a declarat preocupat în special de necesitatea de a "asigura securitatea sediului Guvernului", care trebuie să-şi reia funcţionarea normală. "Sarcina cea mai presantă este reluarea accesului" în clădirile oficiale, luni, pentru ca cei circa 3.000 de angajaţi "să se poată întoarce la lucru şi servi publicul", a afirmat el.

C.Y., cum este supranumit acesta de protestatari, a avertizat de asemenea cu privire la consecinţele pe care le va avea continuarea mişcării. "Situaţia ar putea deveni incontrolabilă, ceea ce ar avea consecinţe grave pentru securitatea şi ordinea publică", a subliniat acesta.

Mai mulţi profesori le-au cerut studenţilor să se întoarcă la casele lor, de teamă să nu fie expuşi la violenţe în cazul în care poliţia ar încerca să degajeze străzile.

"Cred că C.Y. va evacua locurile ocupate astăzi", a declarat un profesor de istorie în vârstă de 57 de ani. "Tot ce le pot spune elevilor mei este să fie prudenţi. Ştiu că dacă le cer să plece nu o vor face", a adăugat el.

Ivan Ha, student la psihologie, a afirmat că va "rămâne până la obţinerea unui dialog adevărat".

Liderii studenţilor renunţaseră la dialogul cu Guvernul din cauza violenţelor. Ulterior, ei au indicat că ar putea avea loc discuţii în anumite condiţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici