Manifestaţie de protest la Kabul, după executarea sumară a unei femei acuzată de adulter

Aproximativ o sută de cetăţeni afgani, majoritatea femei împlicate în lupta pentru drepturile lor, au manifestat miercuri la Kabul pentru a protesta faţă de execuţia recentă a uneia dintre ele, acuzată de adulter.

355 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie de protest la Kabul, după executarea sumară a unei femei acuzată de adulter

Manifestaţie de protest la Kabul, după executarea sumară a unei femei acuzată de adulter (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Victima, Najiba, în vârstă de 22 de ani, a fost împuşcată cu peste zece rafale de armă automată în faţa a o sută de bărbaţi, adunaţi pentru a asista la moartea acesteia într-un sat din provincia Parwan, la o sută de kilometri nord de Kabul.

Execuţia sumară s-a produs pe fondul citirii unor versete din Coran care condamnă adulterul. Aceasta a fost salutată de cei prezenţi, scandând "Trăiască islamul" şi "Trăiască Mujahedinii".

Potrivit autorităţilor afgane, călăii ar fi fost talibani, practicanţi ai acestor obiceiuri în perioada când erau la putere (1996-2001).

"Vrem dreptate", au scandat protestatarele, care au mărşăluit între Ministerul pentru Femei şi piaţa Zanbaq, situată la câteva sute de metri de preşedinţie.

"Executarea unei femei de către talibani a fost o crimă. Guvernul va face tot posibilul pentru a-i deferi justiţiei pe cei vinovaţi. Este datoria sa să facă dreptate", a declarat deputata Shinkai Karokhail.

Protestatarele au cerut totodată preşedintelui Karzai şi Guvernului său să acţioneze mai degrabă în sprijinul cauzei femeilor decât să îşi exprime emoţiile în legătură cu evenimentele care le afectează.

Sahar Gul, o tânără în vârstă de 15 ani, eliberată în ianuarie, după 6 luni de tortură în subsolul unei case de către socrii ei - şi al cărei caz a provocat reacţii in toată lumea - a participat la manifestaţie, împreună cu o tânără cu faţa arsă cu acid după ce a refuzat un mariaj forţat.

Crime odioase comise împotriva femeilor sunt raportate în fiecare lună în Afganistan, în special în provinciile foarte ataşate de tradiţii. Potrivit organizaţiei OXFAM, 87 la sută dintre femeile afgane au suferit violenţe fizice, sexuale sau psihologice sau au fost căsătorite forţat.

Societatea civilă afgană acuză Guvernul de duplicitate, denunţând faptul că acesta se foloseşte de cauza femeilor pentru "a primi în continuare" ajutor internaţional, dar "în practică" se supune "cererilor elementelor extremiste".

La începutul lui martie, Hamid Karzai a sprijinit de altfel Consiliul clericilor musulmani, autoritatea supremă religioasă, care a decretat că "bărbatul este principal, iar femeia secundară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici