Manifestaţii antifranceze în mai multe oraşe din China

Mii de chinezi au manifestat sâmbătă, la Wuhan, dar şi în alte trei oraşe chineze, în faţa magazinelor Carrefour, pentru a protesta faţă de atitudinea Franţei în ceea ce priveşte situaţia din Tibet şi Jocurile Olimpice, potrivit poliţiei şi martorilor.

16 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii antifranceze în mai multe oraşe din China

Manifestaţii antifranceze în mai multe oraşe din China (Imagine: Mediafax Foto)

Manifestanţii s-au adunat mai întâi în faţa unui magazin din Wuhan, pentru a lansa un apel la boicotarea produselor distribuite de magazinele franceze, ulterior pornind şi spre alte cartiere, au adăugat aceleaşi surse. "Erau mai multe sute de manifestanţi, paşnici, în majoritate tineri, nu au rămas mult timp aici, afişau steaguri chineze", a povestit un martor.

Potrivit poliţiei, la început erau 300 de demonstranţi, iar în jurul prânzului (07.00, ora României) se strânseseră 10.000 de persoane. Potrivit aceleiaşi surse, manifestanţii erau foarte bine organizaţi.

Poliţia şi guvernul din Wuhan, un important oraş industrial, nu au dorit să facă niciun comentariu.

La Beijing, alte două manifestaţii de mici proporţii au avut loc sâmbătă în faţa ambasadei Franţei şi Liceului francez, au constatat martorii.

Zeci de maşini decorate cu drapelul chinez au circulat în jurul ambasadei înainte ca aproximativ o sută de poliţişti să fi încercuit zona. Mai târziu, un mic grup de chinezi a manifestat în faţa Liceului francez, afişând pancarte.

Incidentele de la Paris din timpul ştafetei flăcării olimpice şi ameninţările cu boicotarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice au provocat răcirea relaţiilor dintre Franţa şi China.

Potrivit agenţiei China Nouă, şi în oraşele Hefei şi Qingdao, din estul Chinei, au avut loc manifestări similare, demonstranţii scandând sloganuri împotriva "indepenedenţei Tibetului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici