Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez

Mii de persoane au defilat împotriva preşedintelui Hugo Chavez, în special în Columbia dar şi în Venezuela şi alte ţări, ca răspuns la un apel lansat pe Internet de columbienii care i se opun şefului statului venezuelan.

26 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez

Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez

La Bogota, câteva sute de persoane au defilat către centrul istoric, arborând panouri pe care se putea citi "Chavez dictator".

"Din cauza lui Chavez, Venezuela şi Columbia sunt inamici. Sper că vom fi auziţi în ţările democratice", a declarat în acest oraş o pensionară participantă la marş, Mariela Sanchez.

Preşedintele socialist Hugo "Chavez se înscrie într-un curent de stânga foarte distructiv", declara, la rândul său, William Vargas, un avocat în vârstă de 32 de ani, care a profitat de manifestaţie pentru a vinde tricouri pe care scrie "No mas Chavez" (Ajunge cu Chavez), la preţul de trei dolari bucata.

Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez

În capitala columbiană, o manifestaţie a adepţilor preşedintelui venezuelan a fost deviată de poliţie de la traseul iniţial, pentru a evita confruntările între cele două tabere. În pofida măsurilor, câteva ciocniri au avut loc în centrul capitalei, a constatat un jurnalist al AFP.

La Caracas, câteva sute de opozanţi ai lui Chavez s-au reunit pentru a respinge politica sa de "diviziune", de "sărăcire" şi "manipulare" a venezuelanilor, potrivit lor.

La Madrid, în Paza Mayor, circa 100 de persoane au cerut, de asemenea, plecarea lui Hugo Chavez, la fel ca şi la New York, în faţa sediului ONU.

Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez

La Quito, câteva sute de persoane s-au reunit pentru a protesta faţă de preşedintele venezuelan, în timp ce un număr similar îşi manifestau sprijinul faţă de acesta, la câţiva metri distanţă.

Manifestanţii au răspuns apelului unui antreprenor columbian, Alejandro Gutierrez, fondatorul unui grup de opozanţi ai lui Chavez pe reţeaua socială Facebook. Potrivit lui, la acest grup ar fi aderat peste 300.000 de persoane în câteva zile.

Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez

Ambasada Venezuelei la Bogota a denunţat această iniţiativă într-un comunicat, apreciind că aceasta face parte dintr-un plan de încurajare a unei "intervenţii militare" pe teritoriul său.

Relaţiile dintre Columbia şi Venezuela s-au tensionat în iulie, după ce Bogota a anunţat semnarea unui acord de cooperare militară cu Washingtonul, care permite armatei americane să folosească şapte baze militare columbiene.

Hugo Chavez, liderul unei mişcări regionale de protest faţă de acest acord, a anunţat la 25 august că va cere Guvernului său să pregătească "ruperea relaţiilor" cu Columbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici