Manifestaţii de amploare în Iran, organizate în favoarea regimului de la Teheran

Regimul iranian a organizat miercuri manifestaţii de amploare în toată ţara în replică la recentele proteste antiguvernamentale, accentuând presiunile asupra disidenţilor catalogaţi drept "valeţi ai inamicului".

16 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii de amploare în Iran, organizate în favoarea regimului de la Teheran

Manifestaţii de amploare în Iran, organizate în favoarea regimului de la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii furioşi au denunţat comportamentul "ipocriţilor care instigă la ură", cerând "spânzurarea" acestora.

Sute de mitinguri au fost organizate la apelul autorităţilor, dar şi al administraţiilor, Gardienilor Revoluţiei, şcolilor teologice sau asociaţiilor locale.

Potrivit opoziţiei, companiile de stat şi-au încurajat angajaţii să participe la aceste mitinguri, oferindu-le mijloace de transport.

La Teheran, scena unor confruntări violente între zeci de mii de manifestanţi ai opoziţiei şi forţele de ordine, sunt prevăzute şase manifestaţii în cursul după-amiezii.

Manifestanţii opoziţiei "au devenit valeţi ai inamicului cu iluzia înlăturării regimului islamic, iar poporul inteligent al Iranului islamic îi va reaşeza la locurile lor din nou, mobilizându-se masiv", subliniază regimul de la Teheran.

Marţi seară, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat că mitingurile de duminică răspund unui scenariu comandat de "sionişti şi de americani".

"Poporul iranian, prin mobilizare, îi va dezonora încă o dată" şi vor fi "mai umiliţi decât predecesorii lor" (precedentele administraţii americane şi britanice-n.red), a spus preşedintele Ahmadinejad, citat de agenţia IRNA.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, s-a declarat "şocat" de "numărul morţilor, răniţilor şi arestărilor", cerând regimului iranian să înceteze "violenţele excesive împotriva forţelor de securitate".

Şeful poliţiei din Teheran a declarat miercuri că aproximativ 300 dintre manifestanţii arestaţi în capitală sunt în continuare deţinuţi. Mai mulţi politicieni conservatori fac însă distincţie între liderii opoziţiei şi participanţii la manifestaţiile de protest, lansând un apel la "unitate politică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici