Manifestaţii în Argentina împotriva preşedintelui Cristina Kirchner: "NU realegerii!"

Mii de argentinieni au protestat în sunet de caserole, joi seara, la Buenos Aires şi în alte oraşe din ţară faţă de posibilitatea unei realegeri a preşedintelui Cristina Kirchner.

1108 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii în Argentina împotriva preşedintelui Cristina Kirchner: "NU realegerii!"

Manifestaţii în Argentina împotriva preşedintelui Cristina Kirchner (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu realegerii", se putea citi pe pancartele manifestanţilor care aparţineau clasei de mijloc, în Place de Mai, unde se află sediul preşedinţiei, şi în alte zone din capitală.

Manifestanţii, care şi-au dat întâlnire graţie reţelelor sociale, protestau şi faţă de măsurile draconice de control al schimbului valutar, care face practic imposibilă cumpărarea de către argentinieni a valutei şi complică deplasările lor în străinătate.

În alte două oraşe cele mai importante din ţară, la Rosario (300 de kilometri nord) şi la Cordoba (700 de kilometri nord-vest), au avut loc manifestaţii similare. "Cacerolazos", sau manifestaţii în sunet de caserole, rămân asociate cu marea criză economică din 2001-2002.

O mişcare de intelectuali proguvern numită Carta Abierta (Scrisoare Deschisă) a lansat o iniţiativă pentru a-i permite lui Kirchner să fie realeasă din nou peste trei ani dar ea însăşi nu s-a pronunţat în această privinţă.

Cristina Kirchner a fost aleasă pentru prima dată în 2007, apoi realasă în octombrie 2011 cu peste 54 la sută din voturi, dar Constituţia argentiniană interzice un al treilea mandat. Guvernul are majoritate în Congres, dar nu dispune de două treimi din voturi, necesare pentru a revizui Constituţia.

În octombrie 2013 vor avea loc alegerile legislative de la jumătatea mandatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici