Manifestaţii in Europa împotriva ofensivei israeliene

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă împotriva ofensivei israeliene din Fâşia Gaza în mai multe oraşe din Europa, inclusiv la Paris şi Londra, unde s-au înregistrat confruntări cu poliţia.

19 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii in Europa împotriva ofensivei israeliene

Manifestaţii in Europa împotriva ofensivei israeliene

Între 30.000 de persoane, conform poliţiei, şi 10.000, potrivit organizatorilor, au manifestat pe străzile capitalei franceze.

Un mic manechin acoperit cu un giulgiu alb, care simbolizează copiii morţi în Gaza de la începutul ofensivei israeliene, era purtat în faţa cortegiului.

Scandând "Israelul asasin" şi "Încetaţi masacrul", mulţimea arbora mai multe drapele palestiniene. Unii manifestanţi afişau de asemenea portrete ale liderului mişcării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi ale fondatorului mişcării islamiste Hamas, Ahmed Yassin, asasinat de Israel.

Numeroase personalităţi de stânga se aflau în cortegiu, alături de reprezentantul palestinian în Franţa Hind Koury, care a cerut ca "ONU să impună sancţiuni Guvernului Israelului".

Această manifestaţie a fost supravegheată strict de poliţie pentru a evita jafurile, incendierea maşinilor şi actele de vandalism, care au marcat marşul de sâmbăta trecută.

Mai multe incidente au avut totuşi loc: geamurile unei staţii de autobuz şi ale unei cabine telefonice, precum şi vitrinele unor magazine au fost sparte.

Manifestanţii au aruncat diferite tipuri de proiectile asupra forţelor de ordine, care au replicat lansând gaze lacrimogene.

La Nisa, şapte poliţişti au fost răniţi uşor şi 11 persoane arestate, în cursul confruntărilor între manifestanţi şi forţele de ordine. Tineri manifestanţi au spart vitrinele unui restaurant McDonald's şi au aruncat cu pietre asupra cazinoului Ruhl "deoarece este evreiesc", a explicat unul dintre ei.

Zeci de mii de persoane au manifestat în alte oraşe din Franţa, unde au fost prevăzute pentru sâmbătă 80 de mitinguri.

La Londra, circa 12.000 de persoane conform poliţiei - 100.000 potrivit organizatorilor - s-au adunat în apropiere de Hyde Park. Cortegiul, condus de artişti şi oameni politici de stânga, s-a îndreptat apoi spre ambasada israeliană.

Unii manifestanţi arborau pancarte ornate cu drapelul palestinian pe care scria "Eliberaţi Palestina" sau "opriţi Holocaustul în Gaza".

Confruntări cu poliţia au izbucnit după ce manifestanţii au încercat să forţele gardul de intrare al unei străzi alăturate ambasadei israeliene.

În ţările nordice, peste 10.000 de persoane au manifestat, potrivit poliţiei. Este vorba despre cea mai importantă mobilizare din Scandinavia de la începutul conflictului.

Incidente au marcat manifestaţia de la Oslo, care a reunit 2.000 de persoane, focurile de artificii şi pietrele aruncate provocând rănirea a două persoane. La Stockholm, între 4.000 şi 5.000 de persoane s-au deplasat în faţa ambasadei israeliene, scandând "Închideţi ambasada" sau "Boicotarea Israelului, viaţă lungă Palestinei".

În Germania, aproape 24.000 de persoane au manifestat în diferite oraşe ale ţării, dintre care circa 10.000, majoritatea provenind din comunitatea turcă, la Duisburg, conform poliţiei.

Câteva mii de persoane au manifestat de asemenea la Milano şi Torino, în Italia. Alte 7.000 au manifestat la Berna, 3.500 la Innsbruck, 2.000 la Atena şi Salonic, 1.000 la Budapesta şi tot atâtea la Sarajevo.

Pe de altă parte, Primele Doamne din opt ţări musulmane - în special regina Rania a Iordaniei, Asma al-Assad, soţia preşedintelui sirian, Aisha Kadhafi, fiica liderului libian Muammar Kadhafi, şi Wafa Suleiman, soţia preşedintelui libanez - au denunţat cu ocazia unei reuniuni la Istanbul ofensiva israeliană.

Vineri, zeci de mii de persoane ieşiseră în străzi, în special în orientul Mijlociu, pentru a protesta faţă de ofensiva israeliană care a intrat sâmbătă în cea de-a treia săptămână.

Manifestaţii de sprijin faţă de Israel sunt prevăzute pentru duminică la Berlin, Londra, Praga, iar mitinguri propalestiniene la Bruxelles şi Madrid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici