Manifestaţii în Siria în prima zi a armistiţiului

Manifestaţii ostile regimului lui Bashar al-Assad au avut loc vineri dimineaţă în Siria, la ieşirea din moschei, în prima zi a armistiţiului pentru sărbătoarea musulmană Aid al-Adha iniţiat de emisarul internaţional al ONU, potrivit unei organizaţii neguvernamentale şi militanţilor.

319 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii în Siria în prima zi a armistiţiului

Manifestaţii în Siria în prima zi a armistiţiului (Imagine: AFP / Arhiva MediafaxFoto)

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), manifestaţii au loc în Raqa, în nord-estul ţării, unde forţele de securitate au lansat grenade lacrimogene, şi în provincia meridională Deraa, în special la Inkhel, unde trei persoane au fost rănite de gloanţe.

Potrivit militanţilor, manifestaţii au avut loc, de asemenea, la Damasc şi la periferia sa, la Alep (nord) şi în regiune, la Deir Ezzor (est) şi în provincia nordică Idleb, unde persoanele reunite în satul al-Habit au scandat la adresa preşedintelui Assad: "Trădătorule, trădătorule, ai distrus Siria".

Pe pagina de Facebook "Syrian revolution 2011", care a fost motorul mobilizării la începutul mişcării de contestare, în primăvara lui 2011, un militant a scris: "Armistiţiul este o şansă pentru a manifesta masiv".

Armata a anunţat joi seara că va suspenda operaţiunile militare pentru Aid al-Adha, dar că va răspunde "dacă grupuri teroriste armate vor continua să tragă în civili şi în forţele guvernamentale (...) sau să folosească maşini-capcană şi bombe". Regimul asimilează rebelii şi opozanţii cu "teroriştii".

La rândul lor, insurgenţii care au fost de acord cu încetarea focului propusă de Brahimi, au promis să respecte armistiţiul "dacă armata siriană va face la fel".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici