Manuel Valls, aşteptat la Praga la ceremoniile care marchează 25 de ani de la Revoluţia de Catifea

Premierul francez Manuel Valls se va afla luni şi marţi într-o vizită în Cehia, pentru a participa la ceremoniile care vor marca 25 de ani de la Revoluţia de Catifea şi pentru discuţii cu privire la dosarul nuclear.

68 afișări
Imaginea articolului Manuel Valls, aşteptat la Praga la ceremoniile care marchează 25 de ani de la Revoluţia de Catifea

Manuel Valls, aşteptat la Praga la ceremoniile care marchează 25 de ani de la Revoluţia de Catifea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, vizita va marca sfârşitul perioadei de izolare a Cehiei pe scena europeană, după încheierea mandatului preşedintelui eurosceptic Vaclav Klaus, anul trecut.

Cehia a sărbătorit în mai zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi doreşte să adopte pactul de stabilitate bugetară şi moneda euro.

"Manuel Valls merge în Cehia pentru a transmite mesajul că Europa nu înseamnă doar lupta împotriva deficitelor, ci şi o formidabilă speranţă pentru aceste ţări", au declarat surse apropiate premierului francez. "În contextul crizei din zona euro, moneda euro rămâne în continuare atractivă" pentru aceste state, au adăugat sursele.

Premierul francez are programate luni după-amiază discuţii cu omologul său ceh Bohuslav Sobotka, urmate de o conferinţă de presă. Premierul francez participă luni seara la o întrevedere şi un dineu de lucru cu preşedintele Milos Zeman, la Castelul din Praga.

În contextul ceremoniilor care vor marca 25 de ani de la Revoluţia de Catifea (din noiembrie-decembrie 1989), care a provocat schimbarea paşnică a regimului comunist ceh, premierul Manuel Valls va omagia, la rândul său, un eveniment special pentru relaţiile dintre Franţa şi Cehia: micul dejun organizat la 9 decembrie 1988 de preşedintele Francois Mitterrand cu disidenţii cehoslovaci, printre care se afla şi viitorul preşedinte Vaclav Havel.

Întâlnirea, considerată prima recunoaştere oficială a disidenţiei din Cehoslovacia de către o ţară din vestul Europei, va fi reconstituită simbolic marţi în aceeaşi sală din ambasada Franţei în care a avut loc în urmă cu peste 25 de ani. În afară de premierii Manuel Valls şi Bohuslav Sobotka, la eveniment este aşteptată văduva fostului preşedinte Vaclav Havel şi o parte dintre persoanele prezente la întâlnirea din 1989.

Pe de altă parte, premierul Manuel Valls merge la Praga însoţit de directorii unor companii franceze, printre care directorul interimar al grupului nuclear Areva, Philippe Knoche, directorul Veolia, Antoine Frérot, şi cel al Havas, Yannick Bolloré. Compania Areva a fost scoasă din licitaţia organizată pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară cehă de la Temelin, dar aceasta a fost anulată în aprilie. Praga îşi menţine proiectele nucleare în programul energetic, iar Franţa speră să obţină contracte în Cehia, mai ales în contextul actualelor tensiuni cu Moscova cu privire la Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici