Marcarea sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial la ONU, umbrită de crizele din Ucraina şi Siria

Adunarea Generală a ONU a adus un omagiu victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care crizele actuale din lume umbresc marcarea a 70 de ani de la sfârşitul conflictului în Europa, relatează DPA în pagina electronică.

568 afișări
Imaginea articolului Marcarea sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial la ONU, umbrită de crizele din Ucraina şi Siria

Marcarea sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial la ONU, umbrită de crizele din Ucraina şi Siria (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Mulţi dintre ambasadorii care au participat marţi la eveniment, la sediul central din Manhattan al Organizaţiei Naţiunilor Unite - fondată în urmă cu 70 de ani cu scopul de a preveni conflicte la scară largă - au îndemnat la încetarea războiului din Siria şi a invaziei Rusiei în Ucraina.

Iuri Sergheiev, ambasadorul ucrainean la ONU, a condamnat ocuparea Crimeei de către Rusia şi amestecul Moscovei în estul Ucrainei. Ucraina "simte acum mirosul războiului, îi vede din nou culoarea roşie", a declarat el.

Sergheiev a apreciat că este "tragic şi de neînţeles" faptul că Rusia, aliata Ucrainei în al Doilea Război Mondial, "aduce acum haos şi moarte" în ţara sa.

"Cei împreună cu care străbunicii noştri şi-au vărsat sângele pe câmpurile de luptă împotriva fascismului, secolul trecut, în fapt le discreditează memoria astăzi, furându-ne teritoriul recunoscut internaţinal şi repetând pas cu pas erorile fatale care au condus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939", a declarat Sergheiev.

Ambasadorul britanic Matthew Rycroft a îndemnat ca amintirea sacrificiilor celor care au murit în al Doilea Război Mondial să dea un nou impuls opririi unor conflicte ca războiul civil din Siria.

Rycroft a declarat că acest război a condus la o brutalitate "anterior de neimaginat" din partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi la apariţia grupării extremiste Statul Islamic (SI).

"Este trist când ne gândim că atacurile aeriene ale regimului asupra poporului sirian au durat mai mult decât Blitzul din al Doilea Război Mondial", a spus el, referindu-se la campania nazistă de bombardamente asupra capitalei şi altor oraşe britanice.

Înaintea evenimentului, ambasadori la ONU din 45 de state au plantat un copac pe peluza sediului central al ONU.

Secretarul general Ban Ki-moon a declarat că fondatorii Naţiunilor Unite "au plantat seminţele. Ei au sperat că acest lucru va scăpa familia naţiunilor de orori şi o va conduce către un viitor mai bun".

"Plantând acest copac astăzi, ni-i amintim pe toţi cei care au murit şi s-au sacrificat pentru a îndeplini misiunea prevăzută în Carta (Organizaţiei) Naţiunilor Unite, iar noi ne rededicăm ţelurilor şi idealurilor fondatoare ale Naţiunilor Unite", a spus Ban Ki-moon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici