Marea Britanie avertizează că nu va exista un acord Brexit fără a lua în calcul viitoarele relaţii

Nu va exista un acord pentru Brexit fără a lua în calcul viitoarele relaţii comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Guvernului britanic, informează site-ul agenţiei Reuters.

3142 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie avertizează că nu va exista un acord Brexit fără a lua în calcul viitoarele relaţii

Marea Britanie avertizează că nu va exista un acord Brexit fără a lua în calcul viitoarele relaţii

Marea Britanie vrea să negocieze acordul de ieşire din Blocul comunitar şi relaţiile comerciale viitoare cu UE înainte de martie 2019. Theresa May doreşte un proces de punere în aplicare pe etape, care permite pregătirea pentru impactul Brexit.

"Aşa cum am stabilit în scrisoarea privind Articolul 50, punctul nostru de vedere este că acordul de retragere şi termenii relaţiei viitoare trebuie să fie convenite împreună. Credem că procesul de retragere nu poate fi încheiat fără ca viitoarele relaţii să fie luate în considerare. Aceste două aspecte sunt strâns legate", a declarat un purtător de cuvânt al ministrul britanic pentru Brexit.

În timp ce Theresa May a declarat în repetate rânduri că doreşte un parteneriat "special şi profund" cu Uniunea Europeană, ea a avertizat că un eşec privind discuţiile ar putea dăuna cooperării în domeniul securităţii.

După ce Partidul Conservator nu a reuşit să obţină majoritatea parlamentară în alegerile generale de la începutul lunii, Theresa May a fost pus sub presiune de către unii membri ai partidului pentru a-şi schimba abordarea în discuţiile despre Brexit. În schimb, May a precizat că Marea Britanie nu şi-a schimbat poziţia faţă de Brexit, dar va căuta un consens mai larg în cadrul partidului cu privire la abordare.

Ministerul pentru Brexit a mai precizat că doreşte să vadă un progres în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor cetăţenilor UE din Marea Britanie şi ale cetăţenilor britanici din Uniunea Europeană.

"Acesta a fost întotdeauna primul nostru obiectiv. Vrem să încheiem perioada de anxietate pe care o experimentează patru milioane de cetăţeni", a mai spus purtătorul de cuvânt.

De cealaltă parte, negociatorii Comisiei Europene au anunţat că prima rundă de negocieri cu Marea Britanie va avea loc luni, la Bruxelles, iar drepturile cetăţenilor afectaţi de Brexit reprezintă o chestiune urgentă, înainte de relaţiile comerciale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici