Marea Britanie, criticată că ar proteja Arabia Saudită, acuzată de promovarea extremismului islamic

Guvernul Theresa May a anunţat, miercuri, că nu va publica în întregime raportul privind sursele finanţării extremismului islamic în Marea Britanie, atrăgând critici că ar proteja un stat aliat, Arabia Saudită, care, potrivit unui institut, ar promova fundamentalismul islamic pe teritoriul britanic.

1285 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie, criticată că ar proteja Arabia Saudită, acuzată de promovarea extremismului islamic

Raportul, comandat în 2015 de fostul Cabinet David Cameron, a fost predat actualului guvern de anul trecut, iar în contextul recentelor atentate s-au multiplicat solicitările pentru publicarea documentului.

Însă Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a explicat că, în pofida faptului că unele organizaţii extremiste islamice primesc finanţări de sute de mii de lire sterline (sute de mii de euro), a decis să nu publice în totalitate raportul. "Am luat această decizie din cauza volumului mare de informaţii personale şi din raţiuni de siguranţă naţională", a argumentat Amber Rudd.

"Finanţarea externă le-a permis unor indivizi să studieze în instituţii care promovează forme profund conservatoare ale islamului şi care oferă literatură puternic social-conservatoare şi predicatori instituţiilor musulmane din Marea Britanie. Unii dintre aceşti indivizi au generat preocupări privind extremismul", a admis Amber Rudd.

Criticii susţin că Guvernul Theresa May încearcă să protejeze Arabia Saudită, un aliat al Marii Britanii şi cel mai mare exportator de petrol din lume.

Diane Abbott, ministrul de Interne al Guvernului din umbră, format de opoziţie, a argumentat că "publicul are dreptul să ştie dacă vreun guvern, organizaţii străine sau britanice ori indivizi finanţează extremismul" în Marea Britanie. "Sigur că nu trebuie compromise serviciile de informaţii (...). Dar există suspiciuni puternice că raportul este cenzurat pentru a proteja priorităţile comerciale şi diplomatice ale actualului Guvern, inclusiv în relaţiile cu Arabia Saudită. Singura modalitate de a atenua aceste suspiciuni este să fie publicat raportul în întregime", a adăugat Diane Abbott, potrivit cotidianului The Guardian.

Arabia Saudită, principala sursă de promovare a extremismului islamic în Marea Britanie

Arabia Saudită este principala sursă de promovare a extremismului islamic în Marea Britanie, acuză Societatea Henry Jackson. Potrivit unui raport publicat recent, există "o legătură clară şi din ce în ce mai mare" între organizaţii islamiste, fonduri primite din străinătate şi grupuri teroriste. Institutul Henry Jackson, specializat în relaţii externe, a solicitat o anchetă publică privind rolul Arabiei Saudite şi al altor ţări din regiunea Golfului Persic. Ambasada Arabiei Saudite susţine că acuzaţiile sunt "absolut false".

Raportul a identificat o serie de state din zona Golful Persic care furnizează susţinere financiară moscheilor şi instituţiilor educaţionale musulmane din Marea Britanie care sunt surse de extremism. În fruntea listei este Arabia Saudită, unul dintre aliaţii apropiaţi ai Marii Britanii şi Statelor Unite. Acuzaţiile au fost formulate în contextul în care Arabia Saudită şi alte ţări arabe au impus o blocadă Qatarului tocmai pentru că ar susţine terorismul islamist. Potrivit raportului, criticile Riyadului la adresa Administraţiei de la Doha sunt o formă de "ipocrizie".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici