Marea Britanie restabileşte legăturile cu Siria la nivelul serviciilor secrete

Marea Britanie a restabilit cu autorităţile siriene relaţiile la nivel înalt privind serviciile de informaţii, în cadrul vizitei efectuate marţi de ministrul britanic de Externe, David Miliband, la Damasc, potrivit unor oficiali sirieni de rang înalt.

22 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie restabileşte legăturile cu Siria la nivelul serviciilor secrete

David Miliband, ministrul britanic de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această măsură, discutată pentru prima oară în cadrul unei întâlniri la New York între secretarul de stat american şi omologul său sirian, Walid Moualem, a fost unul dintre obiectivele cele mai importante ale vizitei, relatează The Times, în ediţia electronică.

Siria este cunoscută pentru că ar avea cel mai bun sistem de colectare de informaţii secrete din Orientul Mijlociu, în special în privinţa localizării grupărilor extremiştilor islamişti din Irak şi din regiune.

Prima vizită a unui ministru de Externe britanic în ultimii şapte ani a fost considerată drept o oportunitate de a testa disponibilitatea Siriei de a coopera cu Occidentul, scoţând această ţară din izolare.

Miliband a cerut marţi Siriei să participe mai activ în cadrul procesului de pace dintre israelieni şi palestinieni, în primul rând făcând pace cu statul israelian. Damascul şi Ierusalimul au discutat în patru rânduri, sub auspiciile Turciei.

"Cele patru runde de discuţii sunt binevenite (...) şi sperăm că vor progresa cu o nouă forţă", a apreciat Miliband, marţi, la Damasc.

Miliband s-a întâlnit şi cu preşedintele Bashar Al-Assad.

Siria a susţinut pentru mult timp gruparea Hamas, care nu recunoaşte dreptul statului israelian de a exista şi care care se opune unor negocieri de pace între liderul palestinian Mahmoud Abbas şi Israel. De asemenea, Siria ajută şi mişcarea libaneză şiită Hezbollah. Una dintre condiţiile impuse de Israel în negocierile de pace este aceea ca Damascul să restricţineze aceste legături.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici