Marea Britanie vrea să scape de lockdown până la vară. Premierul Boris Johnson propune o strategie în 4 etape

  • Premierul britanic Boris Johnson a stabilit un plan în patru etape pentru a scoate Anglia din blocajul epidemic provocat de Covid-19.
  • Boris Johnson: „Nu putem persista la nesfârşit cu restricţii care ne afectează economia, bunăstarea fizică şi mentală, dar şi şansele de viaţă ale copiilor noştri."
  • Ţara se află în lockdown complet din 4 ianuarie, după apariţia unei noi variante de SARS-CoV-2, cu transmisibilitate rapidă, în sud-estul Angliei.
9902 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie vrea să scape de lockdown până la vară. Premierul Boris Johnson propune o strategie în 4 etape

FOTO: Profimedia

Oficialii britanici au stabilit un plan în patru etape pentru a scoate Anglia din blocajul epidemic provocat de Covid-19. Guvernul Boris Johnson îşi pune speranţele în strategia adoptată şi crede că cea mai mare parte a economiei se va putea redeschide înainte de sfârşitul lunii iunie, scrie CNN.
 
Premierul Boris Johnson a subliniat luni că cei patru paşi vor fi stabiliţi pe baza unor „informaţii, nu date calendaristice”, aceştia fiind supuşi modificărilor necesare pe parcurs. Autorităţile au insistat asupta importanţei precauţiei pentru a evita potenţiale restricţii în viitor.
 
„Nu există nicio cale plauzibilă către o Mare Britanie Zero Covid sau chiar spre o Lume Zero Covid. Nu putem persista la nesfârşit cu restricţii care ne afectează economia, bunăstarea fizică şi mentală, dar şi şansele de viaţă ale copiilor noştri", a declarat Boris Johnson. „Această strategie ar trebui să fie prudentă, dar şi ireversibilă”.

Planul de revenire la normalitate în Marea Britanie - Pasul 1

Johnson le-a spus parlamentarilor că primul pas va începe pe 8 martie, prin redeschiderea şcolilor în întreaga Anglie. De asemenea, e planificată o revenire la interacţiunile sociale limitate în aer liber. 
 
Pasul unu va avea o a doua fază pe 29 martie, când vor fi ridicate restricţii suplimentare. Astfel, grupurile de şase persoane sau persoanele din două gospodării distincte vor avea permisiunea să se întâlnească în spaţiu deschis.
 
Ridicarea restricţiilor va avea loc cu un decalaj de minimum cinci săptămâni, a mai spus premierul. Măsura de precauţie va oferi suficient timp autorităţilor pentru a colecta datele necesare şi pentru a alerta locuitorii din Marea Britanie asupra unor eventuale focare.
 
Patru aspecte vor sta la baza ieşirii din lockdown:
  • campania de vaccinare anti Covid-19;
  • modul în care vaccinurile afectează internările şi decesele asociate Covid-19;
  • menţinerea unor rate de infectare scăzute;
  • situaţia noilor variante de SARS-CoV-2.

Planul de revenire la normalitate în Marea Britanie - Pasul 2

Pasul doi, planificat în jurul datei de 12 aprilie, va permire reluarea activităţilor comerciale neesenţiale cu amănuntul. Sunt vizate saloanele de îngrijire, sălile de sport, muzeele, grădinile zoologice şi parcurile tematice. Regulile de distanţare socială vor rămâne valabile pentru activităţile din interior, ceea ce înseamnă că la acestea pot participa doar membrii aceleiaşi gospodării.
 
Un pas crucial e redeschiderea sectorului ospitalităţii. Cu toate acestea, vor exista restricţii în baruri şi restaurante cu privire la numărul de clienţi.

Planul de revenire la normalitate în Marea Britanie - Pasul 3

Pasul trei, estimat nu mai devreme de 17 mai, va elimina majoritatea regulilor de distanţare socială. Grupuri de până la 30 de persoane se vor putea întâlni în aer liber într-un spaţiu public sau o grădină privată. Barurile şi restaurantele vor avea permisiunea de a servi în interior un număr limitat de clienţi. 
 
Divertismentul în interior va fi, de asemenea, reluat, în limita a 1.000 de persoane. Spectatorilor li se va permite să se întoarcă la evenimente sportive în aer liber.

Planul de revenire la normalitate în Marea Britanie - Pasul 4

În cele din urmă, pasul patru, planificat în jurul datei de 12 iunie, va înlătura majoritatea restricţiilor şi va marca redeschiderea cluburilor de noapte. Evenimentele private, cum ar fi nunţile, se vor putea desfăşura fără restricţii dacă lucrurile merg bine.
 
În preajma perioadei respective, guvernul va analiza situaţia evenimentelor mari în aer liber, precum festivalurile de muzică.
 
Guvernul va analiza şi o serie de măsuri controversate, precum certificatul Covid-19. Călătoriile internaţionale nu vor reveni la normal până pe 17 mai, cel mai devreme.
 
Măsurile de relaxare decise de Boris Johnson se aplică numai Angliei, în timp ce autorităţile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord vor stabili reglementările sanitare în mod independent.

Peste 17 milioane de persoane din Marea Britanie au primit până acum o primă doză de vaccin anti Covid-19.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici