Marina americană îi demite pe comandanţii submarinului implicat în incidentul provocat din Marea Chinei de Sud

Marina americană a demis trei membri de top ai echipajului submarinului nuclear USS Connecticut care a lovit recent un munte subacvatic, relatează BBC.

1895 afișări
Imaginea articolului Marina americană îi demite pe comandanţii submarinului implicat în incidentul provocat din Marea Chinei de Sud

Sursa foto: profimedia

Comandantul Cameron Aljilani şi alte două persoane au fost îndepărtaţi după o anchetă privind incidentul din Marea Chinei de Sud.

USS Connecticut a fost implicat într-un accident luna trecută şi a fost forţat să iasă la suprafaţă timp de o săptămână şi să navigheze spre teritoriul american Guam.

Oficialii marinei spun că membrii echipajului "ar fi putut preveni" coliziunea.

Săptămâna trecută, marina a declarat că submarinul a lovit un "munte submarin" necunoscut în timp ce patrula în imersie.

Cincisprezece marinari au suferit răni minore. În prezent, submarinul este verificat pentru a se stabili dacă a suferit avarii, în Guam, înainte de a se întoarce la Washington pentru reparaţii.

Incidentul a avut loc pe fondul creşterii tensiunilor în regiune. China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, dar ţările din jur şi SUA nu sunt de acord.

Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce SUA, Marea Britanie şi Australia au convenit asupra unui pact istoric de securitate privind tehnologia submarinelor, considerat pe scară largă ca un efort de a contracara puterea Chinei.

Ciocnirea a provocat furia oficialilor de la Beijing, care au întrebat ce căuta nava în regiune şi s-au declarat îngrijoraţi de posibile scurgeri nucleare.

La o conferinţă de presă de vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că SUA trebuie să dea o explicaţie completă a incidentului şi "să înceteze provocările", a relatat Reuters.

Oficialii marinei americane nu au explicat încă modul în care nava a lovit muntele submarin.

Ryan Ramsey, un fost căpitan de submarin al Marinei Regale britanice, s-a declarat şocat de această coliziune, relativ rară. "USS Connecticut este un submarin foarte modern - aşa că este oarecum surprinzător", a declarat el pentru BBC. "Dar dacă te relaxezi în orice moment, atunci lucrurile se pot întâmpla".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici