Marine Le Pen, candidata extremei dreapta din Franţa, reduce diferenţa în sondaje faţă de Emmanuel Macron

Pieţele din Franţa oferă semnale negative miercuri, 6 aprilie, pe măsură ce ultimele sondaje arată că Marine Le Pen, candidată de extremă dreaptă, continuă să reducă diferenţa faţă de preşedintele actual Emmanuel Macron.

4190 afișări
Imaginea articolului Marine Le Pen, candidata extremei dreapta din Franţa, reduce diferenţa în sondaje faţă de Emmanuel Macron

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Hexagon are loc pe 10 aprilie.

Un sondaj realizat pentru ziarul Le Monde de către agenţia Ipsos Sopra Steria Cevipof estimează că Emmanuel Macron ar obţine 26,5% din voturi, iar Le Pen 21,5%. Într-un sondaj efectuat între 21 şi 24 martie, Macron şi Le Pen ajungeau la 28%, respectiv 17,5%.

Astăzi, obligaţiunile franceze au scăzut semnificativ după publicarea procentelor, iar randamentul bondurilor guvernamentale pe 10 ani a atins maximul ultimilor şapte ani. La 15:00, ora României, indicele bursei din Paris, CAC 40, se deprecia cu 2%, sub evoluţia indicelui paneuropean Stoxx 600, minus 1,5%.

De altfel, dinamica este influenţată, printre altele, de sancţiunile aplicate asupra Rusiei şi de prognozele privind viitoarele decizii ale Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană).

Deşi Macron rămâne în continuare favorit în turul 2 din 24 aprilie, Le Pen, liderul partidului Frontul Naţional, se află acum în cea mai bună poziţie pe care a avut-o înaintea alegerilor prezidenţiale de anul acesta. Agenda sa include o strictă poziţionare împotriva migraţiei şi creşterea finanţărilor acordate forţelor de ordine. Anterior războiului ruso-ucrainean, Le Pen şi-a declarat admiraţia pentru liderul rus Vladimir Putin.

Şansele lui Le Pen au fost îmbunătăţite de candidatura lui Eric Zemmour, poziţionat chiar mai la dreapta pe axul politic. Prin comparaţie, Le Pen pare să aibă un discurs mai moderat, obţinând voturi din partea susţinătorilor de centru-dreapta care au fost dezamăgiţi de mandatul actualului preşedinte.

Antonio Barroso, director adjunct al diviziei de cercetare din cadrul companiei de consultanţă Teneo, spune că votanţii au început să îşi îndrepte atenţia asupra candidaţilor care au cote mai bune pentru a ajunge în turul 2.

Totuşi, Teneo vede o probabilitate de 75% ca Macron să obţină un al doilea mandat la Palatul Elysee.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici