Marşul neonaziştilor din Dresda, blocat în premieră de mii de contramanifestanţi - GALERIE FOTO

Peste 6.000 de neonazişti s-au adunat sâmbătă după-amiază la Dresda, pentru a marca împlinirea a 65 de ani de la bombardarea oraşului de către forţele aliate, iar alte 12.000 de persoane au format un lanţ uman, pentru a încerca să blocheze "marşul funebru" al acestora.

193 afișări
Imaginea articolului Marşul neonaziştilor din Dresda, blocat în premieră de mii de contramanifestanţi - GALERIE FOTO

Marşul neonaziştilor din Dresda, blocat în premieră de mii de contramanifestanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Neonaziştii s-au adunat în faţa gării Neustadt, unde au fost susţinute discursuri, în timp ce contramanifestanţii au format "un lanţ uman din câteva mii de persoane", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

"Circa 10.000 de persoane au reuşit să blocheze accesul către locul de adunare", a afirmat Stefan Thiele, purtător de cuvânt al organizaţiei antifasciste "Dresda fără nazişti", din care fac parte personalităţi ale mediilor politic, artistic şi sindical.

Datorită acestei blocade, "marşul neonazist nu a mai avut aceeaşi amploare ca în trecut", a apreciat Thiele.

În urma confruntărilor dintre militanţii neonazişti şi poliţie, cel puţin 27 de persoane au fost rănite.

Extremiştii au fost implicaţi în mai multe confruntări cu forţele de ordine, aruncând pietre şi sticle şi rănind 15 poliţişti.

În cursul zilei, două persoane au fost arestate, iar alte 29 au fost reţinute, conform poliţiei, care a afirmat că în urma violenţelor au fost distruse vitrine şi au fost incendiate pubele, iar 12 autobuze şi opt maşini au fost avariate.

Organizaţia "Dresda fără nazişti" a anunţat că un grup de 500 de neonazişti a atacat un centru cultural alternativ, provocând rănirea mai multor persoane.

Miile de manifestanţi au reuşit să împiedice, pentru prima dată, marşul tradiţional al neonaziştilor, care marchează bombardamentele aliate din 1945 asupra Dresdei, soldate cu 25.000 de victime.

Circa 12.000 de manifestanţi antifascişti au participat la lanţul uman care i-a împiedicat pe cei 6.400 de neonazişti adunaţi în oraşul german să parcurgă traseul programat al marşului, iar forţele de ordine au mobilizat aproape 5.700 de poliţişti pentru a preveni producerea unor incidente violente.

Militanţii neonazişti s-au dispersat sâmbătă seara, după ce au asistat la discursuri susţinute în faţa gării Neustadt.

Demonstraţia organizată în fiecare an la Dresda este una dintre cele mai importante manifestaţii neonaziste şi aduce un omagiu celor 25.000 de vicitime civile ale bombardamentelor aliate din 13 şi 14 februarie 1945.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici