Mărturiile unui politician persecutat de Lukaşenko: „Am fost nevoit să plec din Belarus, se pregătea o operaţiune specială împotriva mea”

  • Valery Matskevich este un important membru al opoziţiei din Belarus.
  • Matskevich: Orice om activ politic este urmărit penal sau supus represaliilor.
  • „Nici măcar Coreea de Nord nu vrea să ajungă ca Belarus”.
609 afișări
Imaginea articolului Mărturiile unui politician persecutat de Lukaşenko: „Am fost nevoit să plec din Belarus, se pregătea o operaţiune specială împotriva mea”

Sursă foto: Captură de ecran AlephNews

Valery Matskevich, politician al opoziţiei din Belarus, a povestit în exclusivitate pentru Aleph News, cum a fost asuprit de regimul Lukaşenko. Politicianul a fost persecutat şi încarcerat.

S-a temut pentru viaţa lui, aşa că s-a refugiat în Polonia, la Varşovia, aşa cum au făcut-o şi alţi colegi de-ai lui care au îndrăznit să i se opună ultimului dictator al Europei.

 „Am primit semnale că împotriva mea se pregăteşte o operaţiune specială şi am fost nevoit să părăsesc Belarusul”

„Orice om implicat în politică este urmărit penal şi este supus represaliilor. Eu am participat în campania electorală. După evenimentele din august 2020, am fost închis în închisoarea Jodina, care a devenit deja destul de cunoscută, întrucât acolo sunt închişi deţinuţii politici. Am stat închis mai mult de o săptămână. După, au început să mă urmărească, au vrut să-mi facă dosare penale. Am primit semnale că împotriva mea se pregăteşte o operaţiune specială şi am fost nevoit să părăsesc Belarusul.”

Procentual, numărul celor arestaţi, reţinuţi şi torturaţi într-un an este mai mare decât cel al victimelor din Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Din august încoace, au fost reţinuţi şi arestaţi peste 35 de mii de oameni”, a spus pentru ŞTIU, Valery Matskevich.

 „Nici măcar Coreea de Nord nu vrea să ajungă ca Belarus”

„Dictatura va cădea atunci când Lukaşenko va pierde sprijinul instituţiilor militarizate”, mai spune Matskevich. E nevoie şi de sancţiuni mult mai dure pentru a opri represaliile.”

„Nu mai putem trăi astfel încă 20 de ani, cu amintirea Uniunii Sovietice. Multe amintiri legate de Uniunea Sovietică sunt vii în dictatura lui Lukaşenko, dar sunt de neînţeles pentru noua generaţie de alegători. Vă imaginaţi în ce situaţie am ajuns dacă însuşi Kim Jong Un le recomandă cetăţenilor nord-coreeni să nu meargă în Belarus?”

„Aici se temeau toţi că vom ajunge un fel de Coreea de Nord. Coreea de Nord s-a speriat prima. Deja Coreea de Nord nu vrea să ajungă ca Belarus. Dorinţa de a protesta nu a dispărut. Conflictul politic nu a fost rezolvat.”

„Lukaşenko a reuşit doar să bage la închisoare foarte mulţi oameni, mulţi oameni au fugit din Belarus, dar şi mai mulţi oameni au rămas în Belarus – în ei se acumulează furia, dorinţa de a lupta.
Niciun om de afaceri, nicio companie nu va investi într-un business cu Lukaşenko. Lukaşenko strigă că pe el nu-l sperie sancţiunile. Asta înseamnă că sancţiunile chiar au efect.”

„Toţi dictatorii spun că sancţiunile nu au niciun efect. Azi, Lukaşenko se menţine la putere prin agresiunea serviciilor speciale. Când nu va mai avea bani să le plătească, atunci regimul Lukaşenko se va prăbuşi”, a adăugat Valery Matskevich.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici