Mas avertizează că orice acţiune împotriva consultării catalane va fi un atac contra democraţiei

Preşedintele regional Artur Mas i-a îndemnat sâmbătă pe locuitorii regiunii să participe la o consultare simbolică privind independenţa, duminică, în pofida faptului că Madridul se opune, avertizând că orice acţiune împotriva acestui vot va fi "un atac direct la adresa democraţiei".

103 afișări
Imaginea articolului Mas avertizează că orice acţiune împotriva consultării catalane va fi un atac contra democraţiei

Mas avertizează că orice acţiune împotriva consultării catalane va fi un atac contra democraţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică va fi "o zi mare", a spus el, după care a dat asigurări, răspunzând unei întrebări cu privire la o eventuală acţiune de blocare din partea parchetului sau poliţiei catalane, că "orice acţiune va fi un atac direct la adresa democraţiei" şi "drepturilor fundamentale".

Mas a mai anunţat că Guvernul catalan se va ocupa de numărarea buletinelor de vot şi de anunţarea rezultatelor.

Preşedintele catalan, un naţionalist conservator, a făcut aceste declaraţii cu mai puţin de 24 de ore înainte de vot. Tribunalul Constituţional, sesizat de autorităţile de la Madrid, a stabilit marţi că Executivul catalan este necesar să se abţină de la orice acţiune în vederea organizării acestei consultări, altfel riscând să intre în ilegalitate.

Cu toate acestea, consultarea este bine organizată, în şcoli publice, şi este susţinută, inclusiv financiar, de către Generalitat (Executiv).

Madridul nu a spus clar dacă va adopta măsuri, sugerând că nu va fi decisă nicio acţiune de împiedicare a "libertăţii de exprimare" în cazul în care Executivul catalan rămâne deoparte.

Potrivit unor specialişti în drept constituţional, în cazul în care Mas nu va respecta decizia Tribunalului, care doar a "suspendat" acest eveniment, fără să se pronunţe pe fond, ar putea fi vizat de o procedură pentru "nesupunere civilă", o infracţiune care poate antrena interdicţia de a exercita anumite funcţii.

Mas a precizat că serviciile sale se vor ocupa de numărătoare şi i-a încurajat pe locuitorii Cataloniei să se prezinte la vot "fără frică".

"S-a încercat să ni se pună beţe-n roate, dar, pe fond, este vorba despre libertatea de exprimare şi de participare, drepturi fundamentale", a spus el.

Parchetul General a cerut sâmbătă serviciilor sale din Catalonia să ancheteze pentru a stabili dacă decizia Tribunalului Constituţional a fost încălcată prin punerea şcolilor publice la dispoziţia consultării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici