Măsura pe care o va lua China împotriva companiilor americane care vând armament Taiwanului

Autorităţile de la Beijing au anunţat vineri că vor impune sancţiuni împotriva companiilor americane implicate în procesul prin care Statele Unite au vândut armament în valoare de 2,2 miliarde de dolari către Taiwan, potrivit Reuters.

2118 afișări
Imaginea articolului Măsura pe care o va lua China împotriva companiilor americane care vând armament Taiwanului

Măsura pe care o va lua China împotriva companiilor americane care vând armament Taiwanului

Autorităţile chineze susţin că au luat această decizie deoarece tranzacţia respectivă reprezintă o ameninţare la adresa suveranităţii şi siguranţei naţionale a Chinei.

Decizia a fost luată în contextul în care Departamentul american de Stat a anunţat luni că a aprobat vânzarea către Taiwan a 108 tancuri M1A2T Abrams, 250 rachete Stinger şi echipamente auxiliare, în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Cu toate că Washingtonul a anunţat că vânzarea nu va afecta echilibrul militar din regiune, Beijingul a cerut revocarea tranzacţiei dintre cele două ţări.

Anunţul de vineri al Chinei vine şi în contextul în care preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a aflat într-o vizită la New York.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că vânzarea de arme americane către Taiwan constituie „o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi a normelor de bază care guvernează relaţiile internaţionale”. „Pentru protejarea intereselor sale naţionale, China va impune sancţiuni împotriva companiilor din Statele Unite implicate în această vânzare către Taiwan”, a spus el.

Departamentul american de Stat a refuzat să comenteze anunţul. Reuters notează că nu este clar dacă decizia Beijingului în acest sens va avea vreun impact, întrucât companiilor americane din domeniul producerii de armament le-a fost interzis să semneze contracte cu China încă din 1989, când a avut loc masacrul din Piaţa Tiananmen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici