Materiale radioactive destinate Iranului, confiscate la aeroportul din Moscova

Vama rusă a anunţat vineri că a confiscat, la aeroportul din Moscova, materiale radioactive transportate de un pasager care se deplasa în Iran.

272 afișări
Imaginea articolului Materiale radioactive destinate Iranului, confiscate la aeroportul din Moscova

Materiale radioactive destinate Iranului, confiscate la aeroportul din Moscova (Imagine: Shutterstock)

"În timpul unui control în sala de plecare a unui zbor Moscova-Teheran, pe aeroportul Şeremetievo, sistemul de detectare a radiaţiilor Iantar s-a declanşat. În cursul percheziţionării bagajelor unui pasager, 18 articole metalice (...) au fost descoperite", a precizat serviciul vamal într-un comunicat.

Serviciul vamal adaugă că este vorba despre izotopi radioactivi "sodiu-22" care nu pot fi fabricaţi decât "într-un reactor nuclear".

Aceste materiale radioactive care depăşesc de "20 de ori nivelul normal" al radiaţiilor se găseau în recipiente de oţel, continuă aceeaşi sursă. Vama adaugă că o anchetă penală a fost deschisă însă nu a precizat data capturii sau identitatea suspecţilor.

Comunicatul vameşilor nu include nicio informaţie cu privire la utilizarea acestor produse.

Iranul este suspectat de mare parte din comunitatea internaţională că încearcă să obţină arme nucleare, fapt negat de Teheran care asigură că dezvoltă energie atomică în scop civil.

Un raport recent al Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) a sporit suspiciunile cu privire la programul iranian astfel încât Occidentul a cerut Consiliului de Securitate al ONU adoptarea de sancţiuni suplimentare iar unele state au decretat astfel de măsuri unilateral.

Rusia se opune pentru moment oricăror noi sancţiuni adoptate împotriva Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici