Matteo Renzi avertizează UE asupra refugiaţilor, după ce ţările vecine au blocat trecerea frontierei

Premierul italian, Matteo Renzi, a cerut, duminică, schimbarea regulilor europene privind azilul, în timp ce statele vecine au consolidat controalele la graniţă, respingând imigranţii africani şi blocându-i cu sutele la frontiera de nord a Italiei.

908 afișări
Imaginea articolului Matteo Renzi avertizează UE asupra refugiaţilor, după ce ţările vecine au blocat trecerea frontierei

Matteo Renzi avertizează UE asupra refugiaţilor, după ce ţările vecine au blocat trecerea frontierei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Renzi a declarat că după înlăturarea de la putere a liderului libian Muammar Kadhafi, în 2011, comunitatea internaţională poartă responsabilitatea pentru haosul din Libia, care a deschis calea a sute de mii de imigranţi către sudul Italiei.

El a cerut o schimbare a regulilor de la Dublin, care atribuie majoritatea solicitanţilor de azil ţării UE în care aceştia au intrat prima dată şi a declarat că va discuta problema cu preşedintele francez Francois Hollande şi premierul britanic David Cameron atunci când aceştia vor vizita Italia, în această săptămână.

"În cazul în care Consiliul European alege solidaritatea, atunci bine. Dacă nu, avem un Plan B pregătit dar acesta ar fi o rană provocată Europei", a declarat el, fără să ofere detalii.

Italia se plânge de multă vreme că partenerii săi europeni evită responsabilitatea şi lasă ţările mediteraneene din sud, precum Italia şi Grecia, să se descurce singure cu situaţia imigraţiei, fără un sprijin efectiv.

În conformitate cu tratatul Schengen, libertatea de mişcare este în mod normal permisă în cadrul majorităţii ţărilor UE, dar Franţa şi Austria au intensificat controalele în cazul imigranţilor care vin din Italia, întorcând înapoi sute de astfel de persoane, care au rămas blocate şi campează în gările din Roma şi Milano.

Criza a devenit una dintre cele mai presante cu care se confruntă Guvernul de centru-stânga condus de Renzi, după creşterea sprijinului faţă de partidul antiimigraţie Liga Nordului la alegerile regionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici