Matteo Renzi: Italia nu va organiza alegeri până la încheierea naturală a legislaturii, în 2018

Italia nu va organiza alegeri parlamentare până la sfârşitul obişnuit al actualului legislativ, în primăvara anului viitor, a declarat sâmbătă fostul premier Matteo Renzi, care conduce Partidul Democrat (PD) aflat la guvernare, relatează site-ul agenţiei Reuters.

925 afișări
Imaginea articolului Matteo Renzi: Italia nu va organiza alegeri până la încheierea naturală a legislaturii, în 2018

Matteo Renzi: Italia nu va organiza alegeri până la încheierea naturală a legislaturii, în 2018 (Imagine: AFP)

Renzi a precizat că nu vede nicio speranţă de reformare a sistemului electoral, după ce o înţelegere între cele mai mari patru partide din Italia a eşuat săptămâna aceasta. Fostul premier italian consideră că populaţia va vota în cadrul unui sistem ineficient şi puţin probabil să genereze o majoritate parlamentară.

"Nu am intenţionat să organizăm alegeri în această toamnă, aşa cum s-a crezut. Mă aştept ca scrutinul să aibă loc în 2018, la sfârşitul actualei legislaturi", a spus Matteo Renzi, în cadrul unui interviu pentru cotidianul Corriere della Sera.

Cele mai mari două partide politice din Italia, Partidul Democrat şi Mişcarea 5 Stele, s-au acuzat reciproc pentru eşecul unei înţelegeri privind trecerea la un nou sistem electoral de reprezentare proporţională bazat pe modelul german.

"Era datoria noastră să încercăm să ajungem la un acord, dar acum jocul s-a încheiat. Avem un orizont de aproape un an până la alegeri, aşa că trebuie să lucrăm pentru Italia", a declarat Renzi.

Fostul premier italian a mai spus că alegerile, care ar trebui să fie organizate până în luna mai a anului viitor, ar prevede actualul sistem, care implică reguli diferite de votare pentru cele două camere ale Parlamentului. Preşedintele italian Sergio Mattarella le-a cerut partidelor să reformeze acest mecanism electoral.

Liderul Mişcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a precizat că "nu mai sunt întrunite condiţiile în Parlament pentru reformarea legii electorale". Săptămâna trecută, principalele partide au votat în Camera Deputaţilor pentru reluarea negocierilor privind reforma electorală, în cadrul unei comisii parlamentare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici