McCain critică administraţia Bush în privinţa tehnicilor brutale de interogare

Candidatul republican în cursa pentru Casa Albă, John McCain, fost prizonier în războiul din Vietnam, a lansat unele din cele mai dure critici formulate până în prezent la adresa utilizării torturii împotriva suspecţilor de terorism de către administraţia Bush.

17 afișări
Imaginea articolului McCain critică administraţia Bush în privinţa tehnicilor brutale de interogare

McCain critică administraţia Bush în privinţa tehnicilor brutale de interogare (Imagine: Mediafax/AFP)

Într-un interviu acordat postului Fox News, senatorul de Arizona a enumerat o serie de probleme în privinţa cărora el şi preşedintele Bush au opinii divergente, una dintre acestea fiind tortura.

"În mod clar nu vreau să torturez nici un prizonier. Există o lungă listă de domenii asupra cărora nu convenim", a declarat McCain, făcând referire la Bush.

"Ei bine, tehnica waterboarding este tortură pentru mine. Iar această tehnică a fost recomandată de administraţie şi, potrivit unui raport dat publicităţii, a fost utilizată", a adăugat el, întrebat dacă sugerează cumva că liderul american a dorit torturarea deţinuţilor.

Bush a declarat că Statele Unite nu utilizează tortura. CIA a recunoscut însă că a recurs la tehnica simulării înecului, denumită waterboarding, iar un recent raport redactat de Departamentul Justiţiei dezvăluie metode precum privarea de somn şi alte tehnici fizice aplicate suspecţilor deţinuţi după atentatele de la 11 septembrie.

McCain a fost, de asemenea, torturat în cei cinci ani de detenţie într-un lagăr din Vietnam.

Candidatul republican a mai avut dispute cu preşedintele Bush pe teme precum încălzirea globală şi cheltuielile federale ridicate.

"Primul lucru pe care l-am face ar fi limitarea cheltuielilor", a declarat McCain.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici