Medvedev afirmă că militanta asasinată "spunea adevărul"

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a adus un omagiu, joi, militantei ruse pentru drepturile omului Natalia Estemirova, asasinată cu o zi înainte, apreciind că aceasta "făcea lucruri utile" spunând "adevărul".

35 afișări
Imaginea articolului Medvedev afirmă că militanta asasinată "spunea adevărul"

Medvedev afirmă că militanta asasinată "spunea adevărul" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este evident că asasinarea sa are legătură cu activitatea ei profesională, care era utilă pentru orice stat normal", a declarat Dmitri Medvedev, în cursul unei conferinţe de presă susţinute la Munchen, împreună cu cancelarul german, Angela Merkel.

"Ea spunea adevărul în mod deschis, uneori vorbind cu severitate la adresa autorităţilor. Dar pentru aceasta îi apreciem pe apărărtorii drepturilor omului", a adăugat el.

În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a apreciat că această crimă nu trebuie să "rămână nepedepsită" şi s-a declarat sigur că "asasinii vor fi găsiţi".

La rândul său, Angela Merkel a subliniat că "este necesară o anchetă" în acest caz. "Cred că partea rusă trebuie să depună toate eforturile pentru arestarea criminalilor", a subliniat ea, evocând "asasinarea unei femei curajoase".

"Mi-am exprimat consternarea" în faţa preşedintelui Medvedev, a adăugat Angela Merkel.

În vârstă de 50 de ani, Natalia Estemirova lucra pentru organizaţia neguvernamentală rusă Memorial. Ea a fost răpită, miercuri, la Groznîi, capitala Ceceniei, şi a fost găsită câteva ore mai târziu împuşcată mortal pe teritoriul Republicii Inguşetia, învecinată.

Asasinarea ei a provocat compasiunea si indignarea comunitatii internationale.

Medvedev a apreciat drept "primitive" şi "inacceptabile" acuzaţiile împotriva lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei sprijinit de Kremlin, acuzat direct de organizaţia Memorial, pentru care lucra Natalia Estemirova.

"Cred că cel care a comis această crimă contează tocmai pe faptul că versiunile cele mai primitive şi inacceptabile pentru Putere vor fi vehiculate imediat", a declarat liderul rus.

"Este o adevărată provocare. Sunt sigur că vom elucida această crimă şi că cei care au comis-o vor fi condamnaţi conform Codului penal rus", a adăugat Medvedev.

Omagiul adus de Medvedev militantei pentru drepturile omului, gest rar în Rusia, este contrar cinismului afişat de predecesorul său, Vladimir Putin, faţă de asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia în octombrie 2006.

Intervievat la rândul său în timpul unei călătorii în Germanina, la Dresda, Putin a declarat că Anna Politkovskaia nu reprezenta mare lucru în ţara sa.

"Capacitatea sa de influenţă asupra vieţii politice a ţării, în Rusia, este extrem de nesemnificativă", precizase acesta. "Acest asasinat aduce prejudicii mai mari Rusiei şi puterilor din Rusia şi Cecenia (...) decât publicaţiile sale", apreciase acesta.

Medvedev, care a insistat adesea pe respectarea statului de drept în Rusia, deşi acest lucru nu este întotdeauna pus în practică, a reacţionat de asemenea mai repede şi cu mai multă compasiune faţă de moartea Nataliei Estemirova, încă de miercuri, prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, şi ulterior joi la Munchen.

În opinia organizaţiei Memorial, nu există nici un dubiu asupra vinovatului. "Îl cunoaştem cu toţii - numele lui este Ramzan Kadîrov", preşedintele prorus al Ceceniei, a declarat Oleg Orlov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici