Merkel îndeamnă UE să nu lase Grecia "să plonjeze în haos" în faţa criza migraţiei

Uniunea Europeană nu poate lăsa Grecia "să plonjeze în haos" în faţa afluxului de migranţi, a subliniat cancelarul german Angela Merkel duminică, în contextul în care mii de migranţi sunt blocaţi pe teritoriul grec după închiderea frontierelor în Balcani, relatează AFP, citată de L'Obs online.

1173 afișări
Imaginea articolului Merkel îndeamnă UE să nu lase Grecia "să plonjeze în haos" în faţa criza migraţiei

Merkel îndeamnă UE să nu lase Grecia "să plonjeze în haos" în faţa criza migraţiei (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Grecia a avertizat că numărul migranţilor blocaţi pe teritoriul său riscă să se tripleze, în martie, şi să atingă 70.000, din cauza cotelor impuse de către ţările din Balcani migranţilor care vor să se stabilească în Europa Occidentală.

"Puteţi să credeţi, serios, că ţările din (zona) euro au luptat până la ultima pentru ca Grecia să rămână în (zona) euro (...) pentru ca, un an mai târziu, să lăsăm Grecia să plonjeze în haos?", a declarat ea într-o emisiune a postului public ARD, îndemnând ca Atena "să nu fie abandonată astfel".

"Datoria şi obligaţia mea este ca această Europă să găsească un drum comun", a spus Merkel, cu o vervă neobişnuită, subliniind că se află în contact, în mod regulat, cu premierul grec Alexis Tsipras.

"Potrivit estimărilor noastre, numărul celor care vor fi blocaţi în ţara noastră va fi între 50.000 şi 70.000 de persoane luna viitoare", a declarat anterior ministrul grec pentru Politica Migratorie Yiannis Mouzalas. "Astăzi există 22.000 de refugiaţi şi migranţi" în Grecia, a precizat el într-un interviu pentru postul Mega.

Aproximativ 6.500 dintre ei erau înghesuiţi, duminică, într-o tabără improvizată în apropiere de satul Idomeni, în nordul Greciei, la frontiera cu Macedonia. Aproximativ alţi 500 s-au instalat într-o staţie de alimentare cu carburant, la 12 kilometri distanţă.

Autorităţile de la Skopje au lăsat sâmbătă să treacă doar 300 de persoane prin acest post de frontieră, care a rămas închis duminică.

Câteva sute de migranţi au manifestat duminică, culcaţi pe şine, de partea greacă a frontierei cu Macedonia, care le era închisă, a constat un jurnalist de la AFP. Mulţi refugiaţi s-au adunat după aceea în apropiere de bariera care desparte cele două ţări şi i-au îndemnat pe macedoneni să-i lase să treacă.

Idomeni a devenit un punct de blocare în urma deciziei autorităţilor de la Skopje, săptămâna trecută, de a le refuza afganilor accesul pe teritoriul macedonean şi de a înăspri controalele documentelor de identitate ale sirienilor şi irakienilor.

Situaţia urmează să se agraveze după ce Slovenia şi Croaţia, state membre UE, au decis vineri, la fel ca Serbia şi Macedonia, să limiteze la 580 numărul bărbaţilor, femeilor şi copiilor care le tranzitează zilnic teritoriul.

Aceste ţări din Balcani au urmat exemplul Austriei, care a decis în urmă cu peste o săptămână să limiteze intrarea migranţilor la 80 de solicitanţi de azil pe zi şi la 3.200 de persoane în tranzit.

Decizia acestor ţări de pe ruta din Balcani a iritat Atena, care şi-a rechemat, săptămâna trecută, ambasadorul de la Viena la "consultări", în urma unei reuniuni la care Grecia nu a fost invitată.

Cancelarul austriac Werner Faymann a sporit tensiunile duminică, acuzând Atena că se comportă "ca o agenţie de turism", lăsându-i pe migranţi să treacă liber.

"Grecia a găzduit anul trecut 11.000 de solicitanţi de azil, iar noi 90.000. Acest lucru nu trebuie să se repete", a declarat Faymann, citat de presa austriacă.

 "Efect de ricoşeu"

În contextul disensiunilor europenilor în problema migraţiei, Papa Francisc a îndemnat ţările Uniunii să găsească un "răspuns unanim" şi să "repartizeze în mod echitabil sarcinile" între ele.

Papa a salutat duminică, în timpul rugăciunii Angelus, în Piaţa Sfântul Petru, "ajutorul generos" oferit Greciei şi "celorlalte ţări din prima linie" şi a estimat că această urgenţă umanitară "necesită colaborarea tuturor naţiunilor".

În căutarea unui ipotetic "consens" în gestionarea crizei care divizează Europa ca niciodată până acum, preşedintele Consiliului European Donald Tusk urmează să efectueze vizite, în perioada 1-3 martie, la Viena, Ljubljana, Zagreb, Skopje şi Atena, înaintea summitului UE-Turcia de pe 7 martie.

Miza reuniunii a fost prezentată de către comisarul european însărcinat cu Migrarea Dimitri Avramapoulos, care a avertizat că Europa se îndreaptă către un "dezastru" în cazul unei lipse de "convergenţă" la acest summit, la Bruxelles.

În opinia lui Merkel, discuţiile vor viza modul de "restabilire a sistemului (liberei circulaţii) Schengen pas cu pas, cu Grecia".

Grecia pare însă să conteze pe o scădere a afluxului migranţilor dinspre Turcia.

"Pregătim o campanie de informare destinată Turciei" cu privire la închiderea postului de frontieră de la Idomeni, a declarat ministrul grec pentru Migrare, apreciind că această iniţiativă, alături de mobilizarea navelor NATO la Marea Egee, ar urma să reducă numărul sosirilor în Grecia cu 70%.

Mai la vest, Italia se teme de un "efect de ricoşeu", potrivit procurorului regional din Lecce, în Puglia, şi se pregăteşte să facă faţă unui posibil aflux de migranţi aflaţi în căutarea unei noi rute către Europa de Nord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici