Merkel susţine că au existat "slăbiciuni" în gestionarea atacului de la târgul de Crăciun din Berlin

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, marţi, că atacul terorist din 2016 de la târgul de Crăciun din Berlin, în urma căruia 12 persoane au fost ucise şi alte 70 au fost rănite, a scos în evidenţă "slăbiciunile statului nostru" în sprijinirea victimelor terorismului, relatează agenţia DPA.

233 afișări
Imaginea articolului Merkel susţine că au existat "slăbiciuni" în gestionarea atacului de la târgul de Crăciun din Berlin

Merkel susţine că au existat "slăbiciuni" în gestionarea atacului de la târgul de Crăciun din Berlin

"Astăzi este o zi de doliu, dar este, de asemenea, o zi pentru hotărârea de a face mai bine lucrurile care nu au funcţionat (în trecut)", a spus Merkel, după ce a participat la slujba comemorativă de la Biserica Memorială Kaiser Wilhelm.

Guvernul german a fost ţinta unor critici din partea familiilor victimelor şi a supravieţuitorilor atacului terorist, cu privire la gestionarea situaţiei de către autorităţi.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că sprijinul acordat victimelor a venit cu întârziere şi a fost insuficient.

"Mulţi dintre cei rămaşi în urma victimelor şi cei răniţi ... s-au simţit abandonaţi de stat după atac. Când violenţa a început să se strecoare în viaţa noastră de zi cu zi, răspunsul ţării părea mai puţin încrezător şi ciudat de rece şi detaşat", a spus Steinmeier.

Ministrul german de Justiţie, Heiko Maas, a recunoscut că guvernul nu a fost bine pregătit pentru a preveni şi gestiona un atac terorist.

"Putem doar să ne cerem scuze faţă de rudele victimelor şi faţă de cei care au supravieţuit", a spus Maas.

Mai multe evenimente comemorative au avut loc marţi în piaţa Breitscheidplatz din centrul Berlinului, unde a avut loc atacul terorist de anul trecut. Luni, Angela Merkel s-a întâlnit cu familiile victimelor atacului.

Guvernul german a decis să majoreze cuantumul plăţilor compensatorii acordate familiilor victimelor şi supravieţuitorilor atacului din 2016, după plângerile potrivit cărora suma de 10.000 de euro este insuficientă.

12 persoane au fost ucise şi alte cel puţin 70 au fost rănite în urma atacului din 19 decembrie 2016, revendicat de către Stat Islamic. Tunisianul Anis Amri a intrat cu un camion în mulţimea aflată la târgul de Crăciun din Berlin. Amri a reuşit să fugă, ulterior fiind împuşcat mortal de către poliţiştii din nordul Italiei.

Târgurile de Crăciun au fost deschise la începutul lunii decembrie în Germania, fiind fortificate cu bariere din beton, iar personalul de securitate a fost sporit, pe fondul alertei teroriste. Germania are aproximativ 2.600 de astfel de târguri cu produse de sărbători.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici