Mexic: 18 decese provocate de gripa porcină - VIDEO

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat 18 decese provocate de gripa porcină în Mexic, dintr-un total de peste 50 de cazuri suspecte, în timp ce în Statele Unite au fost înregistrate opt cazuri de îmbolnăvire.

81 afișări
Imaginea articolului Mexic: 18 decese provocate de gripa porcină - VIDEO

Mexic: 18 decese provocate de gripa porcină - VIDEO

Ministrul mexican al Sănătăţii, Jose Angel Cordova, a vorbit pentru prima dată despre o "epidemie" de gripă, anunţând un bilanţ de 20 de decese provocate de gripa porcină şi alte 40 de cazuri suspecte. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care s-a declarat "foarte îngrijorată" de această situaţie, a confirmat existenţa a 18 cazuri confirmate.

Autorităţile mexicane au afirmat că menţin sub observaţie alte peste 1.000 de persoane.

În Statele Unite, autorităţile sanitare au confirmat diagnosticul în cazul unui copil din California, numărul total al cazurilor înregistrate pe teritoriul SUA crescând astfel la opt, conform conducerii Centrelor americane de control şi prevenire a bolilor CDC.

Cazurile diagnosticate în Statele Unite sunt mai puţin virulente şi un singur pacient a necesitat spitalizare, a precizat dr. Richard Bresser, reprezentant al CDC.

OMS a confirmat 18 cazuri de deces în Mexic, precizând că acestea sunt provocate de "gripa porcină de tip A/H1N1", iar "12 dintre acestea sunt identice din punct de vedere genetic cu virusul gripei porcine A/H1N1 din California".

Numărul cazurilor grave şi al deceselor înregistrate în Mexic a scăzut în ultimele ore, conform autorităţilor locale, care au anunţat măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei, afirmând că este disponibil un "antivirus specific", la dispoziţia populaţiei aflându-se circa un milion de doze.

Şcolile, liceele şi universităţile publice şi private au fost închise

Autorităţile din capitala mexicană au sfătuit populaţia să evite călătoriile cu metroul şi contactele directe între persoane. Vineri seara, armata a distribuit gratuit măşti igienice, după ce stocurile din farmacii au fost epuizate.

Şcolile, liceele şi universităţile publice şi private au fost închise în capitală şi statul Mexico, din centrul ţării, măsuri similare fiind luate şi în cazul teatrelor şi muzeelor. Aeroportul din capitală rămâne deschis, însă în zonă sunt prezente numeroase echipe medicale, pentru a acorda asistenţă pasagerilor. Două meciuri de fotbal programate pentru duminică în capitală se vor desfăşura fără spectatori.

Preşedintele mexican, Felipe Calderon, şi primarul din Mexico City, Marcelor Ebrard, şi-au suspendat programul oficial, pentru a gestiona situaţia de urgenţă.

Obama a fost informat despre evenimente

În Statele Unite, unde au fost înfiinţate "centre operaţionale de urgenţă", Casa Albă a anunţat că tratează cu seriozitate situaţia, iar preşedintele Barack Obama a fost informat despre evenimente.

În Canada nu a fost înregistrat nici un caz de gripă, însă ministrul Sănătăţii, Leona Aglukkaq, a cerut populaţiei să dea dovadă de vigilenţă.

Alte şase ţări latino-americane - Costa Rica, Nicaragua, Brazilia, Peru, Chile şi Columbia - au decretat stare de alertă sanitară sau au anunţat măsuri preventive, în timp ce Franţa a anunţat crearea unui centru de criză, care va publica recomandări pentru francezii aflaţi în Mexic.

Îngrijorarea este cu atât mai intensă, cu cât virusul se transmite la om şi are mai multe tulpini. "Este prima dată când vedem o tulpină aviară, două tulpini porcine şi una umană", a declarat un purtător de cuvânt al CDC. "Există un risc, chiar dacă redus, de apariţie a unui virus cu potenţial pandemic", a afirmat, la rândul său, Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici