Michael Hayden: Atacuri de genul celui de la Charlie Hebdo sunt inevitabile, ca şi epidemia de Ebola

Fostul director al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA Michael Hayden a declarat că atacurile teroriste de genul celui care a vizat revista franceză Charlie Hebdo sunt inevitabile şi a făcut o comparaţie cu epidemia de Ebola.

90 afișări
Imaginea articolului Michael Hayden: Atacuri de genul celui de la Charlie Hebdo sunt inevitabile, ca şi epidemia de Ebola

Michael Hayden: Atacuri de genul celui de la Charlie Hebdo sunt inevitabile, ca şi epidemia de Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Majoritatea oamenilor ca mine consideră atacurile de genul celui de la Charlie Hebdo cam inevitabile", a declarat Hayden marţi, la institutul New America Foundation, cu sediul în Washington, relatează The Guardian în ediţia electronică.

"Nu ştiu dacă a fost o problemă sau o deficienţă privind împărtăşirea informaţiilor, de fapt ştiu că indivizii au apărut pe radarele americane, cât şi pe radarele franceze", a adăugat el, referindu-se la autorii atacurilor comise în ianuarie la Paris, care erau cunoscuţi de serviciile de informaţii.

"Când faci analiza, fiecare dintre aceste atacuri putea fi prevenit", a mai afirmat Hayden, continuând: "Este puţin ca la Ebola, ştiţi? Dacă cineva se îmbolnăveşte, te uiţi în urmă şi analizezi cum s-a întâmplat. Dacă ar fi fost încheiat la mânecă, sau dacă nu şi-ar fi scos echipamentul într-un anume fel nu s-ar fi îmbolnăvit".

"Întotdeauna putem privi în urmă şi spune «Dacă». Dar aceste lucruri sunt inevitabile", a apreciat fostul director al NSA. "A fost mai degrabă o problemă de resurse franceze decât de excelenţa serviciilor franceze de informaţii".

Hayden a vorbit de asemenea despre acuzaţiile conform cărora NSA a interceptat telefonul cancelarului german Angela Merkel. Un acord cu Germania de interzicere a spionajului "nu se va întâmpla niciodată", a subliniat el.

Fostul director al NSA a afirmat că scurgerile de informaţii provenind de la Edward Snowden au deteriorat relaţia dintre SUA şi Germania, dar oficialii americani sunt de vină că nu au reuşit să împiedice acest lucru. "Ruşine să ne fie, nu pentru ce am făcut sau nu, ci pentru incapacitatea noastră de a menţine secretul privind ce am făcut sau nu", a precizat Hayden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici