Prima pagină » Știri externe » Criza migranților din Canalul Mânecii: Marea Britanie și Franța reiau eforturile pentru o soluție

Criza migranților din Canalul Mânecii: Marea Britanie și Franța reiau eforturile pentru o soluție

Prim-ministrul Keir Starmer și președintele Emmanuel Macron au discutat despre problema migranților care traversează Canalul Mânecii în bărci mici, scrie AP.
Criza migranților din Canalul Mânecii: Marea Britanie și Franța reiau eforturile pentru o soluție
Sursa foto: Ludovic Marin/Pool/ABACAPRESS.COM

La summitul Marea Britanie-Franța de joi, care încheie șederea de trei zile a lui Macron în Marea Britanie, înalți funcționari din cele două țări vor încerca să încheie acorduri privind creșterea economică, cooperarea în domeniul apărării și – poate cel mai dificil dintre toate – migrația ilegală. Macron și Starmer vor vizita, de asemenea, o bază militară.

În timpul unei întâlniri care a avut loc miercuri în Downing St. 10, cei doi lideri au convenit că abordarea traversărilor cu ambarcațiuni mici „este o prioritate comună care necesită soluții comune, inclusiv un nou factor de descurajare pentru a distruge modelul de afaceri” al bandelor de traficanți de persoane, a declarat biroul lui Starmer. Acesta a precizat că joi vor încerca să obțină „progrese concrete”.

Marea Britanie primește mai puțini solicitanți de azil decât țările europene mediteraneene

Cei mai mulți dintre ei ajung pe canalul de 32 de kilometri în bărci mici și supraaglomerate.

Aproximativ 37 000 de persoane au fost detectate traversând Canalul Mânecii în 2024, iar peste 20 000 au făcut traversarea în primele șase luni ale anului 2025, în creștere cu aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Zeci de oameni au murit încercând să ajungă pe coasta engleză.

Marea Britanie și Franța sunt de acord că aceste traversări reprezintă o problemă, dar au divergențe de lungă durată cu privire la modul de abordare a acesteia.

Marea Britanie dorește ca Franța să facă mai mult pentru a opri ambarcațiunile să părăsească plajele și a plătit guvernului de la Paris sute de milioane de lire sterline pentru a spori numărul patrulelor și a face schimb de informații în încercarea de a dezorganiza bandele de contrabandiști.

Macron spune că Marea Britanie trebuie să abordeze „factorii de atracție”, cum ar fi percepția că este ușor pentru migranții neautorizați să găsească de lucru în Regatul Unit.