Mihai Ghimpu merge la summitul CSI de la Moscova, dar nu rămâne la parada de la 9 mai

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat vineri că va participa la summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI) de la Moscova, la 8 mai, dar nu va rămâne la parada militară de Ziua Victoriei, de la 9 mai, transmite Info-Prim Neo, în pagina electronică.

27 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu merge la summitul CSI de la Moscova, dar nu rămâne la parada de la 9 mai

Mihai Ghimpu merge la summitul CSI de la Moscova, dar nu rămâne la parada de la 9 mai (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Preşedintele a spus că a luat această hotărâre după un program încărcat de lucru în cadrul vizitei în România. După ce şi-a luat rămas bun de la gazde, a meditat de la Ungheni până la Chişinău şi a decis să meargă la Moscova.

Mihai Ghimpu a mai spus că îi va mulţumi preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, pentru invitaţia la parada din 9 mai, dar îi va explica că vrea să fie, de Ziua Victoriei, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial din Chişinău.

Mihai Ghimpu susţine că misiunea unui şef de stat este să fie alături de popor în asemenea zile mari ca Ziua Victoriei.

El declarase sâmbătă că nu va participa la festivitatea dedicată zilei de 9 mai la Moscova, după decizia Alianţei pentru Integrare Europeană de a trimite militari moldoveni la paradă.

"Dacă pleacă soldaţii moldoveni la Moscova, atunci nu merg eu", a declarat sâmbătă Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii "Istoria în mişcare", la postul de radio Vocea Basarabiei.

Preşedintele interimar apreciază că nu există motive pentru care Republica Moldova să participe la parada de 9 mai, de Ziua Victoriei. Pe mine nu mă leagă nimic de Moscova. Acolo merg doar învingătorii, ce să caute învinşii", a mai declarat Ghimpu.

În aceste condiţii, un grup de cetăţeni ai Republicii Moldova cer Procuraturii Generale intentarea unui dosar penal împotriva preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, pentru "discreditarea memoriei luminoase a ostaşilor căzuţi în lupta cu ideologia fascistă". Petiţia este semnată de zece persoane, informează Info-Prim Neo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici