Mihail Gorbaciov a decedat la vârsta de 91 de ani. Prima reacţie a lui Putin

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, a murit, marţi seară, la vârsta de 91 de ani, relatează presa de la Moscova, citată de cotidianul Le Figaro şi de agenţia The Associated Press.

10969 afișări
Imaginea articolului Mihail Gorbaciov a decedat la vârsta de 91 de ani. Prima reacţie a lui Putin

Mihail Gorbaciov a decedat la vârsta de 91 de ani. Prima reacţie a lui Putin

Mihail Gorbaciov era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova. Unitatea medicală a anunţat marţi seară că Mihail Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani, a decedat din cauze naturale.

"În această seară, după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a decedat", a comunicat Spitalul Clinic Central din Moscova (TSKB), conform agenţiilor de presă Tass şi Interfax.

Mihail Gorbaciov a fost ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, în perioada martie 1990 - decembrie 1991. De asemenea, a deţinut funcţia de secretar general al Partidului Comunist din URSS în perioada martie 1985 - august 1991.

Mihail Gorbaciov a fost un susţinător al reformelor în sensul transparenţei instituţionale (glasnost) şi al restructurării sistemului economic şi politic din URSS (perestroika). Reformele pe care le-a promovat, inclusiv în materie de politică externă, au condus la încheierea Războiului Rece, dar Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991. "Societatea noastră încă era blocată în sistemul birocratic centralizat. Condamnată să slujească ideologiei şi să suporte povara grea a cursei nucleare, statul era supus celor mai intense presiuni", argumenta Mihail Gorbaciov în memoriile sale, referindu-se la supraextinderea URSS.

Pentru eforturile care au condus la încheierea Războiului Rece, la eliberarea statelor comuniste care se aflau în Cortina de Fier, dar şi pentru eliberarea deţinuţilor politici şi iniţierea reformelor în sensul unui sistem politic pluralist, Mihail Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în octombrie 1990.

"Preşedintele Vladimir Putin a transmis condoleanţe profunde după moartea lui Mihail Gorbaciov", a declarat în cursul nopţii Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei Interfax, citată de BBC News.

"Miercuri dimineaţă, preşedintele va trimite o telegramă de condoleanţe familiei şi prietenilor" lui Gorbaciov, a precizat Peskov.

Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în Cimitirul Novodevici din Moscova, lângă soţia sa Raisa, decedată în 1999.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici