Mihail Saakaşvili a câştigat alegerile prezidenţiale din Georgia - exit poll

Preşedintele în exerciţiu Mihail Saakaşvili a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate sâmbătă în Georgia cu 52,5 la sută din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, a cărui validitate nu a fost recunoscută de opoziţie.

1 afișare
Imaginea articolului Mihail Saakaşvili a câştigat alegerile prezidenţiale din Georgia - exit poll

Mihail Saakaşvili a câştigat alegerile prezidenţiale din Georgia - exit poll

Circa 3,4 milioane de alegători au fost chemaţi la urne între orele 08.00 (06.00, ora României) şi 20.00, pentru a desemna preşedintele acestei republici foste sovietice din Caucaz, care ocupă o poziţie strategică între Rusia şi Europa.

Opoziţia, care a ameninţat că nu va recunoaşte rezultatul alegerilor, a denunţat deja "nereguli grave", acuzaţii respinse de echipa lui Saakaşvili.

Saakaşvili este urmat de principalul candidat al opoziţiei, Levan Gaceciladze, cu 28,5 la sută din voturi, conform sondajului realizat pentru patru posturi de televiziune, care are o marjă de eroare de 2-3 procente. Un al doilea tur de scrutin nu este astfel exclus, având în vedere că un candidat trebuie să obţină peste 50 la sută din sufragii pentru a fi ales din primul tur.

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu au revendicat deja victoria. "Desigur că sunt rezultate preliminarii (...), dar acestea arată clar că alegerile au fost un succes şi că viitorul preşedinte al Georgiei este Mihail Saakaşvili", a declarat purtătorul său de cuvânt, David Bakradze.

"Să aşteptăm rezultatele finale, dar în acest moment avem toate motivele să fim optimişti şi foarte bucuroşi", a adăugat el, cerând opoziţiei să "accepte rezultatele acestor alegeri, libere şi echitabile".

Sondajul a fost realizat de două universităţi publice (GIPA şi Ceavceavadze), precum şi de organizaţiile de cercetare Institutul pentru Pace, democraţie şi dezvoltare şi Fundaţia georgiană pentru studii strategice şi internaţionale.

Purtătorul de cuvânt al lui Gaceciladze a rămas circumspect faţă de aceste rezultate dar a lăsat să se înţeleagă că echipa sa le va contesta mai degrabă în justiţie decât în stradă, contrar a ceea ce spusese până în prezent.

"Cele 52 de procente ale lui Saakaşvili nu sunt credibile, dar trebuie să aşteptăm rezultatele finale", a precizat Levan Berdjenişvili, evocând sondaje contradictorii. "Protestele trebuie să aibă un caracter judiciar. Nu văd nevoia unor manifestări emoţionale", a adăugat el.

Erou al "revoluţiei trandafirilor", mişcare prodemocratică din 2003, Saakaşvili, în vârstă de 40 de ani, a fost ales cu 96 la sută din voturi la începutul lui 2004. Popularitatea sa a scăzut de atunci, georgienii reproşându-i în special că nu a reuşit să combată sărăcia.

Imaginea sa de democrat a fost afectată după reprimarea manifestaţiilor opoziţiei şi instaurarea stării de urgenţă timp de nouă zile în noiembrie.

Liderul opoziţiei georgiene, Levan Gaceciladze, le-a cerut sâmbătă susţinătorilor săi să iasă duminică în stradă la ora 14.00 (12.00, ora României), în semn de protest faţă de rezultatele "falsificate" ale alegerilor prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici