Mii de baloane au fost eliberate la Berlin, marcând demolarea Zidului în urmă cu 25 de ani - FOTO

Mii de baloane s-au ridicat duminică seara spre cerul Berlinului, pe fundalul Odei Bucuriei lui Beethoven, în uralele mulţimii, un final spectaculos al unui weekend care a marcat 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului.

960 afișări
Imaginea articolului Mii de baloane au fost eliberate la Berlin, marcând demolarea Zidului în urmă cu 25 de ani - FOTO

Mii de baloane au fost eliberate la Berlin, marcând demolarea Zidului în urmă cu 25 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câteva sute de mii de persoane erau prezente la Poarta Brandeburg şi în centrul Berlinului, pentru a asista la eliberarea celor aproximativ 7.000 de baloane luminoase, pe o porţiune de 15 kilometri pe care se afla Zidul care a despărţit oraşul de la 13 august 1961 şi până pe 9 noiembrie 1989.

"Ne înclinăm în faţa hotărârii" manifestanţilor est-germani care au avut curajul să iasă pe stradă şi să ceară mai multă libertate în urmă cu 25 de ani, a declarat primarul Berlinului Klaus Wowereit, la Poarta Brandenburg. "Suntem un popor fericit!", a adăugat el, înainte să fie eliberat primul balon.

Chiar înainte mulţimea l-a ovaţionat pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, căruia i se atribuie meritul că a permis Reunificarea germană, scandând "Gorbi! Gorbi!".

Fostul lider al Sindicatului polonez Solidarnosc Lech Walesa a fost, de asemenea, aplaudat îndelung.

După aceea, Staatskapelle, orchestra condusă de dirijorul israeliano-argentinian Daniel Barenboim a început să interpreteze Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene (UE), creând un moment încărcat de o emoţie puternică.

Uralele mulţimii au continuat pe străzile Berlinului şi se intensificau de fiecare dată când era eliberat încă un balon.

"Demolarea Zidului Berlinului a arătat că visurile pot deveni realitate", a declarat cancelarul german Angela Merkel în cursul acestei zile de sărbătoare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici