FOTO&VIDEO Mii de oameni protestează în Franţa, împotriva unui proiect de lege care ar favoriza abuzurile poliţiei

  • Mii de oameni protestează sâmbătă la Paris, dar şi în alte oraşe din Franţa
  • Manifestanţii se revoltă împotriva unui proiect de lege controversat
  • Potrivit acestui proiect, a pune în circulaţie imagini cu faţa unui poliţist va deveni ilegal
11828 afișări
Imaginea articolului FOTO&VIDEO Mii de oameni protestează în Franţa, împotriva unui proiect de lege care ar favoriza abuzurile poliţiei

Un proiect de lege a împărţit francezii în două tabere, pro şi contra. E vorba despre o problemă cât se poate de concretă, legată de modul în care imaginile cu poliţişti sunt puse în circulaţie în mediul online şi nu numai. Astfel, se cere ca circularea de materiale în care apar chipurile poliţiştilor să devină un act ilegal.

Pentru comiterea unei asemenea infracţiuni, pedeapsa maximă propusă este de un an de închisoare. De asemenea, se cere achitarea unei amenzi de 45.000 de euro.

Susţinătorii proiectului de lege spun că ofiţerii de poliţie şi familiile lor au nevoie de protecţie împotriva hărţuirii fizice şi online atunci când sunt în afara serviciului, arată Reuters. În schimb, oponenţii spun că legea ar duce la limitarea libertăţii jurnaliştilor şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri cum ar fi utilizarea excesivă a forţei.

În Piaţa Trocadero din vestul Parisului, activişti pentru drepturile omului, sindicalişti şi jurnalişti au scandat „Toată lumea vrea să filmeze poliţia!” şi „Libertate!”, chiar sub ochii oamenilor legii.

Mulţi manifestanţi au purtat celebrele „veste galbene”, simbol al valului de proteste anti-guvernamentale care au tulburat Franţa în urmă cu doi ani.

Demonstraţii similare au fost planificate şi în alte oraşe din Franţa, precum Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes, Saint-Etienne şi Nisa.

Marţi, doi jurnalişti au fost reţinuţi în urma unui protest violent, în timp ce parlamentarii din cadrul Adunării Naţionale începeau să dezbată proiectul de lege susţinut de partidul preşedintelui Emmanuel Macron şi de aliaţii săi parlamentari.

Proiectul de lege a trecut de prima lectură vineri, iar o a doua lectură va avea loc marţi. Ulterior, proiectul va ajunge în Senat, pentru dezbateri suplimentare înainte de a putea deveni lege.

Un amendament elaborat de Guvern şi aprobat vineri a modificat articolul în cauză, cu numărul 24, pentru a adăuga sintagma „fără a prejudicia dreptul la informare”.

Premierul Jean Castex a declarat că astfel „vor fi eliminate orice ambiguităţi cu privire la intenţia de a garanta respectarea libertăţilor publice, protejându-i în acelaşi timp mai bine pe cei care asigură protecţia populaţiei”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici