Mii de persoane părăsesc Urumqi de teama unor noi violenţe

Mii de persoane au luat cu asalt, vineri, gările şi autogările din oraşul chinez Urumqi în încercarea a părăsi localitatea de teama unor noi violenţe după confruntările sângeroase de duminică din capitala regiunii Xinjiang, relatează corespondentul AFP.

12 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane părăsesc Urumqi de teama unor noi violenţe

Mii de persoane părăsesc Urumqi de teama unor noi violenţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit oraşul prin autogara principală de la Bayi, în urma confruntărilor interetnice care au făcut 156 de morţi, un număr de două ori mai mare decât cel obişnuit, declară un reprezentant al acestei autogări, care s-a identificat ca fiind Adili.

El a explicat că această perioadă este de obicei aglomerată, deoarece studenţii revin în regiunea lor natală pentru a-şi petrece vacanţa de vară. "Bineînţeles că studenţii sunt bucuroşi să revină acasă, în pofida faptului că unii se tem pentru securitatea lor în cazul unor violenţe", a declarat el.

Aproximativ 300 de persoane aşteptau vineri dimineaţa pe peronul autogării. Un număr foarte mare de pasageri aştepta, de asemenea, la gară, unde a fost comasat un important dispozitiv de securitate.

O femeie din cadrul etniei han (majoritară în China) a cumpărat bilete pentru a se deplasa în oraşul Lanzhou (provincia Gansu), la o distanţă de 1.900 de kilometri în direcţia est. "Mă întorc acasă până se calmează situaţia", a declarat Li, adăugând că ea are, de asemenea, nişte probleme de rezolvat la Lanzhou.

Însă Qi Fenglong a străbătut 240 de kilometri de la Kuitun la Urumqi, unde a venit să îşi caute prietena. Ne-am gândit că "este mai sigur să o luăm acasă", a declarat acesta, după care s-a urcat în autocar. "Bineînţeles că oamenilor le-a fost frică atunci când au izbucnit violenţele", a afirmat el.

Vânzătorii neautorizaţi de bilete profită de acest aflux neobişnuit de călători. Unul dintre ei, Wang, vindea cu 500 de yuani (51 de euro) biletul în direcţia Kashgar, care costă în mod normal de cinci ori mai puţin.

"Mulţi pleacă pentru că le este frică şi este într-adevăr greu să găseşti bilete", a declarat el.

Cel puţin 156 de persoane au fost ucise, iar alte circa 1.000 rănite în cursul violenţelor de duminică. De atunci au avut loc violenţe sporadice, în pofida staţionării de forţe de securitate în oraş.

Numeroase moschei din Urumqi, închise de teama izbucnirii unor noi violenţe

Numeroase moschei din Urumqi erau închise vineri, zi de rugăciune pentru musulmani, de teama reluării violenţelor interetnice.

Uigurii, o minoritate etnică musulmană turcofonă, au anunţat că li s-a cerut să se roage acasă, în timp ce prezenţa forţelor de ordine era foarte importantă.

Această interdicţie afecta, de asemenea, alte comunităţi musulmane, în special etnicii hui.

"Guvernul a anunţat că nu vor avea loc rugăciuni", a declarat un uigur, Tursun, în faţa moscheei Hantagri, una dintre cele mai vechi din Urumqi, unde se aflau circa 100 de poliţişti înarmaţi cu puşti de asalt şi bastoane.

"Nu putem face nimic (...), Guvernul se teme că populaţia se va folosi de religie pentru a susţine cele trei forţe", a declarat acesta, referindu-se la extremism, separatism şi terorism, care, în opinia regimului de la Beijing, ameninţă unitatea ţării.

"Mergeţi acasă să vă rugaţi", se arăta în afişe lipite pe porţile a cinci moschei închise.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor regionale, întrebat dacă toate moscheile vor fi închise la Urumqi, a declarat că "toate activităţile religioase ar trebui să se desfăşoare normal". Un număr de moschei din Urumqi au fost deja închise de luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici