Mii de poliţişti şi pompieri bulgari au protestat la Sofia şi cer creşteri salariale, uniforme noi

Mii de poliţişti, pompieri şi alţi angajaţi ai ministerului bulgar de Interne au protestat, miercuri, în capitala Sofia, cerând creşteri salariale, condiţiile de lucru mai bune şi uniforme noi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

255 afișări
Imaginea articolului Mii de poliţişti şi pompieri bulgari au protestat la Sofia şi cer creşteri salariale, uniforme noi

Sindicatele nu au ajuns la un acord cu ministrul de Interne, Valentin Radev, privind majorarea salariilor şi implementarea unei legi noi pentru funcţionarea ministerului.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a transmis miercuri că este imposibil ca bugetul din acest an să includă creşteri salariale, acest obiectiv fiind amânat pentru 2018.

Sindicatele poliţiştilor cer majorarea imediată a salariilor cu 15-20% şi anunţă că nu vor renunţa la acest demers. Ei amintesc că guvernul de la Sofia s-a angajat în faţa Uniunii Europene să crească salariile în raport cu productivitatea.

"Prestigiul şi atractivitatea acestei profesii au scăzut foarte mult din cauza salariilor mici. Salariul lunar al unui poliţist sau pompier începător este de 383 de dolari, înainte de plata taxelor. Salariul minim şi cel mediu în Bulgaria au crescut cu peste 50% în ultimii opt ani, în timp ce salariile din Ministerul de Interne au fost majorate doar cu 15% în aceeaşi perioadă", a declarat Valentin Popov, preşedintele sindicatului poliţiştilor.

Pompierii au afişat următorul mesaj: "Cască - 1990, uniformă - 2002 - second hand". Unul dintre protestatari a spus că "atitudinea guvernului este inumană şi umilitoare" şi că va demisiona dacă situaţia continuă.

În urma acestor proteste, ministrul de Interne a anunţat că poliţiştii şi pompierii vor primi bani pentru haine şi uniforme noi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici