Militanţii grupării Stat Islamic au început să demoleze oraşul antic Hatra, din nordul Irakului

Oficiali irakieni din oraşul Mosul au declarat sâmbătă că militanţii grupării Stat Islamic au început să demoleze oraşul antic Hatra, din nordul Irakului, într-o campanie menită să înlăture simbolurile care ar promova idolatria, relatează Associated Press.

1510 afișări
Imaginea articolului Militanţii grupării Stat Islamic au început să demoleze oraşul antic Hatra, din nordul Irakului

Militanţii grupării Stat Islamic au început să demoleze oraşul antic Hatra, din nordul Irakului (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Un oficial din divizia arheologică a Ministerului Turismului şi Antichităţilor a declarat pentru AP că mai mulţi locuitori din apropiere de Hatra au auzit două explozii mari sâmbătă dimineaţă, apoi au văzut buldozere care au început să demoleze situl arheologic.

Saeed Mamuzini, un oficial kurd din Mosul, a declarat pentru AP că militanţii au început să ia artefacte din Hatra încă de joi, iar sâmbătă au început să distrugă oraşul vechi de 2.000 de ani, care este inclus în patrimoniul UNESCO.

Gruparea extremistă sunnită a declanşat o campanie pentru înlăturarea vestigiilor despre care afirmă că promovează idolatria şi încalcă interpretarea sa fundamentalistă asupra legii islamice.

Într-o înregistrare video difuzată sâptămâna trecută, militanţii grupării distrugeau artefacte din muzeul de la Mosul, iar în ianuarie organizaţia a incendiat sute de cărţi de la biblioteca şi universitatea din acelaşi oraş, inclusiv manuscrise rare. Majoritatea artefactelor distruse la muzeul din Mosul erau din Hatra.

Vineri, gruparea Stat Islamic a luat artefacte din Nimrud, un oraş vechi de 3.000 de ani din Irak, pe care l-au distrus apoi cu buldozerele.

Anul trecut, militanţii au distrus Moscheea Profetului Younis şi Moscheea Profetului Jirjis, două mausolee antice din Mosul.

Statul Islamic a impus o versiune dură şi violentă a legii islamice în teritoriile pe care le controlează şi terorizează minorităţile religioase. Gruparea a difuzat înregistrări video care arată decapitarea unor ostatici, inclusiv jurnalişti şi lucrători umanitari occidentali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici