Militari americani au efectuat o misiune de recunoaştere pe Muntele Sinjar în Irak

Aproximativ 20 de militari americani au efectuat miercuuri o misiune de recunoaştere pe Muntele Sinjar, în nordul Irakului, cu scopul de a evalua posibilităţile de a ajuta refugiaţi yazidi, a declarat un oficial de la Pentagon.

472 afișări
Imaginea articolului Militari americani au efectuat o misiune de recunoaştere pe Muntele Sinjar în Irak

Militari americani au efectuat o misiune de recunoaştere pe Muntele Sinjar în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Militarii - Berete Verzi - "au intrat în contact cu refugiaţi" goniţi de către jihadişti şi s-au întors după aceea la Erbil, capitala Regiunii Autonome irakiene Kurdistan, a precizat acest oficial sub protecţia anonimatului.

Beretele Verzi sunt o forţă specială în domeniul formării şi consilierii armatelor locale.

Reprezentantul Pentagonului a vorbit despre o "misiune de evaluare", dar nu a precizat obiectivul final al acesteia.

Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională al lui Barack Obama, a evocat anterior, miercuri, "posibilitatea creării unor culoare, procedării la evacuări pe cale aeriană" a refugiaţilor, care înfruntă condiţii climatice extreme şi care au fost nevoiţi să abandoneze totul din cauza înaintării unor combatanţi sunniţi.

După ce preşedintele american a autorizat aceste tipuri de operaţiuni joia trecută, Statele Unite largează zilnic provizii refugiaţilor şi procedează la atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de către gruparea Statul Islamic (SI).

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat marţi că 130 de consilieri militari suplimentari au fost trimişi la Erbil, în Kurdistan, cu scopul de a "evalua mai în profunzime" ce poate face Pentagonul pentru a-i ajuta pe refugiaţi.

Însă, a subliniat el, aceşti consilieri nu se vor implica în confruntări armate, după doi ani şi jumătate de la retragerea trupelor americane din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici